Twee jaar geleden stelde Pieter Van Bogaert zich naar aanleiding van regisseur Jean-Luc Godards Histoire(s) du cinéma de vraag welke beelden we te veel zien en welke te weinig. Daaruit vloeide Exces voort, een audiovisuele expo, waar beelden op een atypische manier gepresenteerd werden. Picture this! speelt met dezelfde thematiek, maar op een compactere schaal.

Herman Asselberghs, Burnett-Rose en Renzo Martens, drie van de kunstenaars die meewerkten aan Exces, sloegen samen met Van Bogaert de handen weer in elkaar en gaven vorm aan drie films die het lijden in de wereld presenteren, elk vanuit een eigen perspectief. De grenzen van het beeld worden in vraag gesteld wat leidt tot een engagement van de bezoeker om zich niet te beperken tot wat het oog ziet.

Burnett-Roses Witness is een compilatie van fictieve Hollywood-oorlogsbeelden gekleefd aan gefilmde reële situaties. De grens tussen fictie en non-fictie is flinterdun. Een grote alarmknop geeft de bezoeker de mogelijkheid de beelden stop te zetten, voor als de gruwel te erg wordt.

Zonder titel van Renzo Martens is een antwoord op dit dubbelzinnige werk. Een levensgroot scherm toont een trailer van Martens' volgende film Episode 3, die hij momenteel draait in Congo. Volgens Martens veroorzaakt de grote persaandacht voor de situatie in Afrika eenzelfde afhankelijkheid als de kolonisatie van honderd jaar geleden. Ook hier merk je duidelijk de provocerende blik naar de media, die volgens hem een te eenzijdig beeld geeft van crisissituaties in de wereld. Dit extreme standpunt zet hij om in een project waarin hij de Afrikanen aanmoedigt zelf persbeelden te maken en op die manier hun armoede uit te buiten. Asselberghs' kortfilm ten slotte, speelt volledig in op de verbeelding van de mens. Hij moedigt aan een inspanning te leveren en verder te kijken dan de voorgeschotelde persbeelden. Wat we niet zien is even belangrijk als wat we wel zien.

:: Picture this! - 19.2 > 21.3.2008 dinsdag > vrijdag 11 > 18.00 - Vlaams-Nederlands Huis deBuren - Leopoldstraat 6, 1000 Brussel, 02-212.19.30, info@deburen.eu

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws, Expo

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni