Expo: Spectaculair sport-oculair

An Devroe
© Agenda Magazine
18/10/2009
Over een toegewijde fotograaf gesproken: in zijn eerste officiële reportage versloeg André Van Bever (1922-2008) de Heilige Bloedprocessie van Brugge. Maar als vaste fotograaf van de rubriek mechanische sporten voor de krant Les Sports kon hij vanaf 1946 zijn professionalisme met zijn passie verenigen.

Professioneel: op zijn Leica zette Van Bever een 'sport-oculair' waarmee een auto nog te zien was als hij van de baan ging. Of hij monteerde twee toestellen op een rail, voor opnames van ver en dichtbij vanuit hetzelfde camerastandpunt. Het was de tijd dat de fotograaf een veel prominentere rol speelde dan nu, wanneer grote prijzen, rally's of uithoudingswedstrijden (bijna) rechtstreeks op televisie werden uitgezonden.

Passioneel: in zijn eerste foto's vat hij de motorenrace die onder andere door Jacques Ickx, vader van Jacky, in het Ter Kamerenbos werd georganiseerd. Maar vooral door zijn verslag over de Grote Prijs van Europa bij het heropenen van het circuit van Francorchamps in 1947 kreeg Van Bever de microbe te pakken. Tot midden de jaren 1970 was hij aanwezig op alle grote evenementen in de Belgische auto-industrie, de Europese wedstrijden van Le Mans, Nürburg,... Van Bever werd zelf algemeen secretaris voor de Grote Prijzen van Spa en raakte bevriend met vele Belgische piloten. Zijn laatste reportage over de autosport dateert van 3 mei 1975: de 1.000 kilometer van Spa-Francorchamps. Van Giuseppe Farina in 1950 tot Niki Lauda in 1975 vereeuwigde hij alle wereldkampioenen. Hierna keerde hij, zelf een wedstrijdruiter en alpinist, terug naar zijn andere passie, filmen en fotograferen van de paardensport.

Uit meer dan 50.000 zorgvuldig geklasseerde negatieven zijn een honderdtal spectaculaire beelden geselecteerd over eenzitters, rally's, uithoudingswedstrijden, piloten en starts van de grote prijzen.

:: Hoogtepunten uit de autosportfotografie - Eerbetoon aan fotograaf André Van Bever - Autoworld, Esplanade van het Jubelpark 11, Brussel
Open: 15 > 30/10/2009, ma > vr 10 > 17.00, w-e 10 > 18.00
Gratis

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws, Expo

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni