Expo: Spilliaert in Molenbeek

Molenbeek wordt vaker geassocieerd met sociale armoede dan met culturele rijkdom. Het gemeentelijk museum wil dat beeld bijstellen met de expo Verborgen Schatten. De herwaardering van het industrieel erfgoed door La Fonderie en de gemeente en de stadsherwaarderingsprogramma's kunnen tellen als voorzet. Sinds eind 2004 organiseert het gemeentelijk museum voor lokale geschiedenis ook expo's over het leven van de Molenbekenaren.

Naar de werken die nu getoond worden werd vijftig jaar lang niet omgekeken. Een recente inventarisatie op foto door het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium bracht daar verandering in. Een Molenbekenaar in hart en nieren, Sander Pierron, legde de basis van de collectie schilderijen en etsen. Aangetrokken door het platteland van het Pajottenland, ten westen van Sint-Jans-Molenbeek, ging zijn interesse vooral uit naar artiesten die zich lieten inspireren door de natuur. Toch apprecieerde hij ook meer geëngageerde schilders zoals de Molenbekenaar Eugène Laermans - als zoon van een groot syndicalist schreef Pierron regelmatig voor de Parti Ouvrier Belge.

Andere bekende artiesten zoals Anna Boch, Roger Somville en Rik Slabbinck, en minder bekende kunstenaars met uitstekende technische beheersing voeren de bezoekers langs de thema's portret, landschap, en dagelijks leven. De weergave van een Vlaamse kermis uit de zeventiende eeuw leidt het publiek binnen in het dagelijkse leven. Maar ook het hard labeur van landbouwers en arbeiders is te zien op de schilderijen van Pierre Paulus en Eugène Laermans. Er is werk bij dat nooit eerder werd getoond, van Pierre Abattucci en Léon Spilliaert (à Sander Pierron - très affectueusement - Léon Spilliaert").

:: > 20.10.2007, Huis van Culturen en Sociale Samenhang,Mommaertsstraat 4, Sint-Jans-Molenbeek, 02-414.17.52

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook
BRUZZ Magazine
deze week
  • Niet enkel jongeren blijven feesten tijdens corona
  • Minister Clerfayt: 'Het zal twee jaar duren voor de arbeidsmarkt hersteld is'
  • Big City: Wat blijft er over van de wereldtentoonstellingen in Brussel voor Expo 58?
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
  • Archief
deze week
  • Melat Gebeyaw Nigussie leidt de Beursschouwburg: 'Ik ben tegelijk insider én outsider'
  • Ruby Gallery: a new beacon in the canal zone
  • Liesa Van der Aa: 'Ik word agressief van yoga'
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement