Expo: Stéphane Erouane Dumas

Ive Stevenheydens
© Agenda Magazine
08/04/2010
Verknocht aan de natuur. De Franse kunstenaar Stéphane Erouane Dumas schildert graag de natuur. In zijn werk zijn rotspartijen, bomen en bossen terugkerende thema's. Ook in de galerie van Fred Lanzenberg komen die overvloedig aan bod.

Dumas (1958, woont en werkt in Parijs en Normandië) is verknocht aan de Atlantische Oceaan, met in het bijzonder de ruwe natuur en de soms wat gure en erg natte aard van zijn thuisstreek Normandië. Het klimaat en het landschap die zijn dagelijkse leven bepalen, vormen de directe aanleiding voor de onderwerpen in zijn werken. Het coulisselandschap, een halfopen panorama dat door zijn beplanting en urbanisatie het karakter van een theater met coulissen heeft, en de rotspartij met in het bijzonder de karakteristieke witte klif zijn vaak terugkerende onderwerpen.

Hoewel Dumas lang geen realist wil zijn - zijn werken zijn eerder spookachtige schilderijen die iets magisch-realistisch in zich dragen, iets surrealistisch zelfs - toont hij zich ook bij Fred Lanzenberg in de beste gevallen een meester in het haast natuurgetrouw weergeven of het benadrukken van de sfeer. Zo baden zijn portretten van door de wind lichtjes vergroeide bomen in een zijdezacht sfumato, die trefzeker de vroege ochtendmist oproept.

Dumas' aanpak neigt soms al te veel naar het chromatische, een schilderkundige vaardigheid die kleurschiftingen oproept en die in de Japanse picturale traditie wordt aangewend. Bij Dumas leidt die techniek tot abstrahering waardoor zijn schilderijen aan impact verliezen en naar het register van geïdealiseerde plaatjesvorming durven te verschuiven.

> 8.5.2010, di > za 10 > 12.30 & 14 > 19.00
Galerie Fred Lanzenberg, Klauwaertslaan 9, Elsene, 02-647.30.05, lanzenberg.galerie@skynet.be, www.galeriefredlanzenberg.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene, Cultuurnieuws, Expo

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni