In Elsene werd in 1957 de eerste supermarkt van het Europese vasteland geopend. Dat komt u te weten in de architectuurruimte van La Cambre aan het Flageyplein: daar loopt nog tot 24 februari de tentoonstelling 'Supermarkt in Europa'.

Op 18 december 1957 opende de eerste supermarkt van het Europese vasteland in Brussel, meer bepaald aan het Flageyplein in Elsene. Die 'Delhaize' bestaat nog steeds, zelfs op nog steeds dezelfde plek.

"Dat is eigenlijk een beetje toeval," zegt Nelleke Teughels, curator van de tentoonstelling."Delhaize was van plan hier een gewoon filiaal te vestigen, maar omdat men op een congres had gezien wat de voordelen van een supermarkt konden zijn, heeft men snel beslist dat het een supermarkt zou worden. Op twee maanden tijd heeft men dan het hele plan omgegooid en de supermarkt opgericht"

De komst van supermarkten werd destijds met veel argwaan onthaald. Het betekende een hele verandering, zegt Teughels: "De oppervlakte was een belangrijke verandering: vroeger waren winkels 10 tot 40 vierkante meter groot. De allereerste supermarkt was 400 vierkante meter groot.Ook de zelfbediening en de verschillende afdelingen waarlangs je met een karretje je parcours aflegde waren nieuw."

De tentoonstelling geeft een overzicht van hoe supermarkten geëvolueerd zijn doorheen de tijd.

"We hebben aandacht besteed aan de opening van de allereerste supermarkt in België, maar we hebben ook oog voor de context waarin de supermarkt verscheen," legt de curator uit. "Ook de evolutie van de supermarkten krijgt een plaats want in de loop der jaren is er ook architecturaal vanalles gebeurd."

:: Expo 'Supermarkt in Europa' loopt nog tot 24 februari in La Cambre op het Flageyplein.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws, Expo

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni