De afgelopen twintig jaar sleurde De Morgen-journalist Bart Steenhaut al heel wat pop- en rockterren voor zijn microfoon. Zijn collega Alex Vanhee maakte ondertussen foto's. Het beste van hun gezamenlijk werk staat nu in het boek 'Face 2 Face'.

"De selectie was en nachtmerrie," zeggen de auteurs. "We moesten 1.500 interviews herleiden tot een keuze van dertig gesprekken. We hebben er vijf jaar over gedaan."

Het resultaat van die moeizame arbeid zijn interviews met en foto's van onder meer Simple Minds, Bruce Springsteen, Kraftwerk en Lily Allen. "Sommige artiesten heb ik vier of vijf keer geïnterviewd," zegt Steenhaut. "Dan is het moeilijk kiezen. Met anderen, zoals Carla Bruni, heb ik uitstekende interviews gehad, maar mochten er geen foto's genomen worden. Anderzijds had Alex hele mooie foto's Van Britney Spears genomen, maar kwam er in het interview geen zinnig woord uit haar mond."

Het geheim van een goed muziekinterview? "Je moet door de promotalk weten te dringen," zegt Steenhaut. "Het moet altijd alle kanten uitkunnen."

Voor een fotograaf is een dosis empathie dan weer niet onbelangrijk, zegt Vanhee. "Als ze moe zijn of te veel gedronken hebben de avond voordien, zorg ik ervoor dat dat niet te hard opvalt."

Steenhaut woont al jaren in Brussel, geen klein voordeel voor een rockjournalist. "Je wordt onwaarschijnlijk verwend. Iedereen komt er langs en veel muzikanten blijven er ook hangen."


Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws, Muziek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni