Ferme Rose verkommert nog eventjes verder

Bruno Schols
© Brussel Deze Week
14/01/2009
Het ziet ernaar uit dat Hof ten Hove of de Roze Hoeve, beter bekend onder de Franstalige naam Ferme Rose, pas binnen twee jaar gerenoveerd wordt. Dat is een jaar later dan gepland, maar "er komt toch schot in de zaak," zegt Salim Zeglache van het cultuurcentrum.

De Roze Hoeve langs de De Frélaan 44 bestaat al meer dan achthonderd jaar. Ze was eigendom van de familie Brugmann, die de boerderij aan de gemeente schonk. Die heeft er een Franstalig cultuurcentrum van gemaakt. Vervolgens stonden de schuur en het achterste deel van het hoofdgebouw jarenlang te verkommeren. Al jaren is er sprake van een renovatie. Vorig jaar maart zei Marc Cools, de schepen van Openbare Werken (MR), nog dat die in 2010 van start zou gaan, maar daar is nu weer een jaartje bijgekomen. In de Franstalige pers noemen ze het renovatiedossier al smalend "het monster van Lochness". De vertraging is vooral te wijten aan de strenge renovatievoorwaarden die Monumenten en Landschappen oplegt. "Een studiebureau klaart op dit moment uit hoe het aangepakt moet worden. We willen tegen het einde van het jaar een vergunning op zak hebben."

De renovatie bestaat uit fasen. In eerste instantie worden het verlengstuk van het vervallen deel van het gebouw aan de De Frélaan zelf gerenoveerd. Later komt de vervallen schuur aan de beurt. Wel wordt de komende maanden al begonnen met de uitgravingen op het terrein. "We beginnen zodra het weer het toelaat," zegt Cools.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Ukkel, Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni