1589 FILM gruwelijkerijmen5

Filem'On: een filmfestival op kindermaat

Niels Ruëll
© BRUZZ
24/10/2017

In de grote bioscopen merk je het niet altijd, maar kindercinema is meer dan Spider-Man of Minions. In de herfstvakantie bewijst het festival Filem’On hoe groot de variatie aan knappe films voor een jong publiek zou kunnen zijn.

Nostalgisch naar de films die uw jeugd gekleurd hebben? Back to the future, Toto le héros of Hugo och Josefin (een poëtische ode aan de kindertijd zoals alleen de Zweden ze verzinnen)? Filem’On maakt op twee manieren korte metten met dat soms misplaatste gevoel.

Enerzijds kiest het internationale filmfestival voor jong publiek dit jaar als rode draad het reizen doorheen de tijd. Bovengenoemde klassiekers behoren tot het gevarieerde en rijke aanbod. Neem uw eigen kinderen of die van een ander mee, en u kunt nagaan of die films zo goed zijn als u zich herinnert, en de nieuwe generatie tegelijk meegeven dat een film van twintig of vijftig jaar geleden, net als een boek of muziekalbum van twintig of vijftig jaar geleden, heel wat te bieden heeft.

Anderzijds geneest de elfde editie u ook van onnozele vroeger-­was-het-betergedachten, door tientallen hedendaagse jeugdfilms voor te stellen. Op de affiche staan meer dan 130 films, in alle genres en formaten, voor een publiek van 2 tot 16 jaar.

Smaakmakers
Wij geven alvast drie potentiële smaakmakers mee. Roald Dahls heerlijk ondeugende sprookjesboek Gruwelijke rijmen is omgezet in animatie door Jakob Schuh, de regisseur die met De gruffalo veel jonge kinderen blij heeft gemaakt. De hoog aan­geschreven Fatih Akin (Gegen die Wand, Auf der anderen Seite) waagde zich met Tschick aan een volbloed jeugdfilm. Daarin trekken twee tienerjongens uit een heel verschillend milieu de wijde wereld in met een ‘geleende’ rammelwagen en beleven het avontuur van hun leven.

De hartverwarmende documentaire Jeffrey portretteert dan weer een zelfverzekerde straatjongen die autoruiten wast voor de kost en graag een echte reggaetonzanger zou worden. Met een beetje geluk zien de volwassenen van morgen tijdens Filem’On de films waar ze overmorgen nostalgisch naar kunnen zijn.

> Filem'On. 25/10 > 04 /11, verschillende locaties, Brussel

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws , Film

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni