Flagey haalt banden met Ensemble Musiques Nouvelles aan

EVC
© brusselnieuws.be
08/11/2012
Het Ensemble Musiques Nouvelles, dat 50 jaar aan de avant-garde staat van de nieuwe muziek in België, is voortaan 'artiest in residentie' in Flagey. Het Ensemble haalt de banden aan met het kunstenhuis, dat zelf zijn 75ste verjaardag viert.

Het Ensemble Musiques Nouvelles werd opgericht op 6 december 1962 en is daarmee het derde oudste ensemble in Europa dat zich wijdt aan nieuwe muziek. Dat is een verzamelterm voor seriële, repetitieve en klassiek-moderne muziek. De 50ste verjaardag van het Ensemble en de 75ste verjaardag van Flagey worden op diverse manieren gevierd.

Vooreerst krijgt het ensemble het statuut van artiest in residentie. Beide partijen gaan als het ware een huwelijkscontract aan, maar niet exclusief, want het Ensemble blijft ook in residentie in Bergen. Flagey wordt daardoor ook het Brusselse uitstalraam van Bergen, in 2015 culturele hoofdstad van Europa.

Sonoor vuurwerk
Op 6 december (2012) is er een speciaal verjaardagsprogramma. Vanaf 18 uur zijn er geluidsinstallaties en, opmerkelijk, DJ-sets. DJ's Gauthier Keyaerts en Philippe Petit zorgen voor een live remix van de geluidsarchieven van het ensemble. Het verjaardagsconcert zelf om 20.15 uur omschreef directeur-dirigent Jean-Paul Dessy donderdag op een persconferentie als een sonoor vuurwerk. Daarin passeren twintig 'blitzcreaties' van elk 50 seconden de revue.

Diezelfde avond neemt het European Contemporary Manoeuvre de fakkel over met een concert waarin nieuwe technologieën de boventoon voeren.
Nadien volgt een after party met DJ's Philippe Petit en Gauthier Keyaerts.

Ars Musica
Ander feestconcert is dat van 10 maart 2013 in het raam van het festival Ars Musica (8 tot 24 maart). Onder de noemer '50 vingers voor 50 jaar' dirigeren de vijf dirigenten die de voorbije halfeeuw aan het hoofd stonden van het ensemble elk een stuk.

Nu al is het Ictus Ensemble in residentie bij Flagey. De 'jonge' directeur Gille Ledure van Flagey, zelf musicoloog, kondigde ook aan dat het Hermes Ensemble binnenkort ook artiest in residentie wordt, en later mogelijk ook het productiehuis voor nieuwe muziek Champ d'Actions.

Meer info op www.flagey.be en op www.musiquesnouvelles.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene, Cultuurnieuws, Muziek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni