Foto's als schilderijtjes: expo Bernard Plossu

Heleen Rodiers
© Agenda Magazine
01/02/2009
Met kleurenfoto's in Contretype doorprikt de Franse fotograaf Bernard Plossu zijn eigen reputatie van zwart-witfotograaf. Zijn poëtische foto's in zwart-wit waar hij zo om wordt geroemd, lijken stills uit zijn eigen roadmovie. Het verhaal eindigt niet aan de fotorand maar loopt verder in het beeld ervoor en erna. "Ik zie mezelf niet als een zwart-witfotograaf," zegt Plossu. "Kleur inspireert me evenzeer. Maar zonder het Fresson-procedé zou ik misschien nooit iets in kleur gemaakt hebben."

De eerste kleurenfoto's van Plossu dateren van zijn reis in Mexico in 1965. In de afdrukken overstijgen de foto's de gewone kleurenfotografie. Geen grote formaten in schreeuwerige kleuren voor Plossu; hij bewaart de poëzie in zijn beelden.

Zijn foto's worden afgedrukt volgens de Fresson-techniek. Het resultaat zijn matte afdrukken op papier in kleuren die nooit vervagen. In 1967 ontmoet Plossu Michel Fresson, de kleinzoon van Théodore-Henri Fresson, de uitvinder van de Fresson-techniek. "Onze relatie is altijd erg hartelijk geweest, de man heeft veel te vertellen en zijn raad heb ik altijd in het achterhoofd bij het kiezen van mijn beelden. Ik heb enkel kleurenfoto's gemaakt net omwille van het Fresson-procedé, omdat ik er zoveel van houd."

Foto's in kleur afdrukken volgens de Fresson-techniek is enorm arbeidsintensief. Zes uur duurt het vooraleer de afgewerkte print gepresenteerd kan worden. De studio die op een uurtje rijden van Parijs ligt, beperkt de afdrukken dan ook tot een 2.000 per jaar en kiest zijn klanten zorgvuldig. Het eigenlijke procedé is een goed bewaard geheim.

Niet elk beeld is geschikt voor de Fresson-techniek, maar de foto's van Plossu passen zo'n werkwijze als gegoten. Hij maakt foto's van charmante onbenulligheden: een tandenborstel, kriskras door elkaar geplaatste rode stoeltjes, een stukje gevel. De afdrukken maken de kleuren van het onderwerp diffuus en geven het beeld een pointillistische look en feel: foto's als schilderijtjes.

:: Couleur Fresson — Bernard Plossu
> 8.3.2009, van woe tot vr van 11 tot 18u, in het weekend van 13 tot 18u, €2,5
Contretype, Verbindingslaan 1, Sint-Gillis, 02-538.42.20

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Gillis, Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni