Fototentoonstelling : Tuinwijken tegen het licht

An Devroe
© Agenda Magazine
04/03/2009
Een beetje fotograaf kan mooie plaatjes maken van tuinwijken zoals Floréal en Le Logis in Watermaal-Bosvoorde. Maar elke echte fotograaf weet dat het verdraaid moeilijk is om van iets moois een sterke foto te maken.

Als je niet alleen wilt registreren, maar ook iets wilt toevoegen. Een nieuwe wereld scheppen door het feeërieke en het repetitieve van de tuinwijken nog wat door te drukken tot het erover is, en daardoor net de essentie raakt. Door te werken met een grote diafragmaopening bijvoorbeeld, waardoor er weinig scherptediepte is en de bloemen de centrale plaats innemen. Of door zo te kadreren dat er een soort oosters evenwicht in het beeld ontstaat. Of door met de inhoud te refereren aan het eeuwige knoestige en het vergankelijke prille.

Was die wrede maand april er al maar. Die van vorig jaar kun je gaan bekijken in GC Wabo. Pieter Heremans van het Centrum voor Volwassenonderwijs (CVO) Elishout in Anderlecht gaf de tuinwijkopdracht aan de cursisten van de modules basisfotografie en initiatie zwart-wit en aan de gevorderde cursisten van de themamodule architectuur. Die laatsten krijgen gedurende een semester een opleiding over architectuur- en interieurfotografie. Maar ook de starters van basisfotografie kunnen volgens Heremans na een semester al een behoorlijk niveau halen.

Uit de drie klassen kwamen sterke beelden voor de tentoonstelling. Wabo koppelt er meteen een buurtproject aan, want de bewoners van de tuinwijken worden allemaal uitgenodigd op de tentoonstelling. Vooral de tuinwijk Floréal komt volgens Wabo de laatste maanden veel in het nieuws met de moeizame renovatie van de huizen en de grote leegstand. Sommige foto's zullen later worden gebruikt in de publicaties van het gemeenschapscentrum, waarin de toestand in de tuinwijken zal worden opgevolgd.

:: Kijk op een wijk
wanneer: 5 > 22 maart 2009 - Maandag > vrijdag: 10 > 16.00 uur (woensdag > 19.00 uur), zondag: 11 > 12.30 uur / Vernissage : 5 maart 2009 om 20.00 uur
waar: GC Wabo, Delleurlaan 39-43, Watermaal-Bosvoorde, 02-675.40.10, www.wabo.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Watermaal-Bosvoorde, Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni