Frie Leysen maakt plaats voor jongere generatie

© FM Brussel
23/09/2005
Frie Leysen stopt na de volgende editie van het KunstenFESTIVALdesArts als artistiek leider van het festival. De opvolging aan het hoofd van het Brussels kunstenfestival wordt binnenshuis gezocht. Het duo Christophe Slagmuylder en Roger Christmann neemt de fakkel vanaf de twaalfde editie van Leysen over.

Het KunstenFESTIVALdesArts is een bonte verzameling van internationale culturele evenementen met toneel, lezingen, muziek, video en andere kunstzinnige uitingen. De oprichting van het festival betekende destijds een unieke samenwerking tussen de gewesten en gemeenschappen.

Frie Leysen stond samen met Guido Minne aan de wieg van het tweetalige festival. Tien jaar lang drukte ze haar stempel op het festival dat in die periode uitgroeide tot een referentie. Tijdens de laatste editie werden maar liefst 25.600 tickets verkocht, waarvan de helft aan Brusselaars.

Na de volgende editie houdt Leysen er mee op en geeft ze het project door aan een jongere generatie. "Ik was het festival absoluut nog niet beu en vind het ook een moeilijke beslissing, maar het is niet goed dat een festival oud wordt met zijn directie. Het is gezond dat er op tijd vers bloed komt en dat er een nieuwe aanpak komt," zegt Leysen. Voor de opvolging van Leysen werd er binnen het team van het festival zelf gezocht. "Het is een duo dat mij opvolgt," legt Leysen uit. "En dat is Christophe Slagmuylder die al een paar jaar met mij als programmamedewerker werkt, en Roger Christmann die ook al een paar jaar administratief directeur van het festival is. Wat prettig is, is dat deze mensen absoluut doordrongen zijn van de filosofie van het festival, maar natuurlijk gaan zij het op een heel andere manier invullen en dat is ook de bedoeling."

Leysen zelf zal na de volgende editie deel uitmaken van de raad van bestuur van het festival. "De raad van bestuur heeft mij uitgenodigd om in die raad te komen zitten en dat vind ik wel een mooie continuïteit. Te meer omdat de afspraak bij ons ook is dat de raad van beheer zich niet inhoudelijk moeit en dat de nieuwe directie toch wel de handen vrij heeft om een andere kant uit te gaan."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni