© Jo Clauwaert

Gedichtendag: 'Geef mij poëzie! Geef gelijk wie poëzie!'

Kurt Snoekx
© Agenda Magazine
24/01/2011
“Ik weet ook wel: gedichtjes schijnen maar banale materie vergeleken bij bomaanslagen, hongersnood, faillissementen, voetbaloorlogen, seks op het strand of een nachtje dansen op ecstacy. Maar schijn bedriegt.” Poëzie is broodnodig, zo betoogt Jan Lauwereyns in zijn Gedichtendagessay 'De smaak van het geluid' van het hart, dat zijn titel ontleent aan een wonderlijke ontrafeling van de Japanse ideogrammen voor het woord ‘betekenis’. “Maar altijd heb ik taal nodig om betekenissen op te roepen. En die taal spreekt nergens beter en mooier en rijker dan in poëzie.”

Ter illustratie van zijn defense of poetry komt Jan Lauwereyns op Gedichtendag zijn kersverse, kronkelende en bloedmooie bundel Hemelsblauw voorstellen in Passa Porta (27/1, 20.00, €4/5, www.beschrijf.be). Hij kwijt zich van die taak in het gezelschap van Erik Spinoy, die met Dode kamer net zo'n grillige bloem van een nieuwe dichtbundel aflevert, en de Oostends-Frans-Amsterdamse schrijfster Charlotte Mutsaers.

Voor wie Gedichtendag niet noodzakelijk op een donderdag hoeft te vallen, organiseert Sint-Gillis op 28 januari een poëzieparcours dat wordt bevolkt door Antwerps stadsdichter Peter Holvoet-Hanssen (foto) en Els Moors, het Brusselse stadsdichterscollectief, Portugese poëten en fadista's en ander dichterlijk talent (28/1, 17 > 22.30, gratis, op en rond het Sint-Gillisvoorplein, www.stgillesculture.irisnet.be). Om 14.00u weerklinkt in de premetrohalte een fragment uit Bezette stad van Paul van Ostaijen.

En er is meer. In de bibliotheek van Anderlecht troont Ivo Van Strijtem het publiek mee op een poëtische tocht. Grenzeloos is gratis, maar inschrijven is verplicht (28/1, 19.30, 02-523.02.33, anderlecht@bibliotheek.be, www.anderlecht.bibliotheek.be). Op het Dapperheidsplein brengen jongelui van de Kunsthumaniora Brussel een heuse poëzieshow, die wordt afgesloten door de Nederlands-Antwerpse theatermaker Kees Meerman (27/1, 11.00, gratis, Muziekacademie, Dapperheidsplein 5, Anderlecht, www.bocobrussel.be).

En in de bibliotheek van Laken kunt u de menselijke poëziejukebox, alias jeugdbibliothecaris Lisbeth, aan het werk zien (27/1, 16, 17 & 18.00, gratis, www.brussel-laken.bibliotheek.be).

wanneer: 27 & 28/01/2011
waar: verschillende locaties

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws, Events & Festivals

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni