Sinds de opening van kunstbeurs Brafa kwamen er al tussen 17.000 en 20.000 bezoekers over de vloer. Dat is veel meer dan vorig jaar. “De crisis laat zich niet gevoelen op de kunstbeurs,” zegt Brafa vicevoorzitter Michel Rooryck.

"De balans van het eerste weekeinde van Brafa is heel positief", vertelt Michel Rooryck aan brusselnieuws.be. "Sinds de opening zakten er 17.000 tot 20.000 mensen naar Thurn & Taxis af. Bij de vernissage donderdagavond was het over de koppen lopen. Zaterdag waren er 2.900 bezoekers, gisteren zondag 4.000. Op de eerste zondag van 2011 waren dat er nog 3.000. Als die trend aanhoudt, halen we zonder moeite het vooropgezette cijfer van 40.000 bezoekers."

Brafa, aan haar 57ste editie toe, staat voor Brussels Antiques & Fine Arts Fair. "Op een paar jaar tijd zijn we erin geslaagd om een puur Franstalige beurs gericht op antiquairs om te buigen tot een internationale beurs die ook in Vlaanderen weerklank vindt," aldus Rooryck. En zelfs in Parijs. "Dat klopt. Tegenover de 54 Belgische stands zijn er ook 45 uit Frankrijk. We hebben dit jaar enorm veel promotie gevoerd in Frankrijk. Het viel gisteren op dat er enorm veel kunstliefhebbers waren uit Parijs".

"Ik merk ook dat we meer dan vroeger de geïnteresseerde bezoekers aantrekken. Ze stellen gerichte vragen en geven blijk van veel kennis."

'Crisis geen invloed'
Volgens Rooryck heeft de crisis nauwelijks invloed op de omzet op de beurs. Zo zijn vele stands al zo als helemaal uitverkocht. Dat geldt voor de Antwerpse galerie Ronny Van de Velde (morderne kunst) en de Brusselse galerie Didier Claes (Afrikaanse kunst). Het is trouwens een trend dat de primitieve kunsten het uitstekend doen," aldus Rooryck. "Maar ook de middeleeuwse kunst, zoals de Renaissancebeelden van galerie De Backker uit Hoogstraten, gaat vlot over de toonbank.

Grootste koper tot nu toe is een rijke Zwitser, die donderdagavond met zijn privéjet kwam aangevlogen. Hij is intussen naar huis met 17 werken".

'Prins Filip houdt niet van moderne kunst'
Wie ook aanwezig was, maar niets kocht was prins Filip.

De Belgische kroonprins bezocht zaterdag de kunstbeurs Brafa. Zo zagen we hoe de prins veel interesse betoonde voor de stand van de Parijse galerie Florence De Voldère, gespecialiseerd in oude meesters van de 16de tot de 18de eeuw.

"Voor zover ik weet heeft de prins dit weekeinde geen aankopen gedaan op de beurs, zegt vice-voorzitter Michel Rooryck van Brafa aan brusselnieuws.be. "De prins houdt trouwens niet van moderne kunst", zegt Rooryck teleurgesteld. Hij houdt vooral van 18de-eeuwse jachttaferelen en heeft een heel conservatieve smaak," aldus Rooryck.


Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Cultuurnieuws

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie