Gewest wil Horta's Hotel Aubecq heropbouwen

© brusselnieuws.be
21/01/2010
Het Gewest laat onderzoeken of het gesloopte hotel Aubecq heropgebouwd kan worden. Het meesterwerk van Victor Horta werd in 1950 platgegooid om plaats te maken voor kantoren. [1 reactie]

Minister-president Charles Picqué (PS), bevoegd voor Monumenten en Landschappen, laat een studie uitvoeren om de staat van de stenen en het ijzersmeedwerk van het gebouw te onderzoeken. De resten van wat ooit een luxueus herenhuis was, worden nu al 60 jaar bewaard.

Het kabinet Picqué verwacht de eerstkomende weken al de resultaten van de studie, schrijft La Capitale.

Als de stenen hergebruikt kunnen worden, zijn er verschillende scenario's mogelijk. De buitenmuren kunnen volledig heropgebouwd worden voor een volwaardig huis. Françoise Aubry, conservator van het Hortamuseum, ziet de stenen dan weer liever opduiken in een museum.

Het pand werd in 1905 opgetrokken langs de Louizalaan (op nummer 520) voor de industrieel Octave Aubecq. Als het daadwerkelijk heropgebouwd wordt, zal het een van de zeldzame historische gebouwen zijn in ons land die na decennia identiek herrijzen. In 2008 werd de gevel van een herenhuis van Paul Hamesse vlakbij het Montgomeryplein al eens identiek teruggeplaatst.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni