Glasraam van Horta gereconstrueerd

In de voormalige woning Frison schittert sinds vorige week het glasraam in de wintertuin opnieuw in al zijn art-nouveauglorie. "Ik beschouw het als een sociale verplichting om een deel van het huis, in 1894 ontworpen door architect Victor Horta, voor het publiek toegankelijk te houden," zegt Joris Visser, de trotse eigenaar van het Frisonhuis aan de Lebeaustraat 37.

Maurice Frison, advocaat en lid van de Brusselse Algemene Raad van de Godshuizen, was goed bevriend met Victor Horta. Een jaar voor het excentrieke totaalproject Solvay op de Louizalaan mocht Horta voor Frison een rijhuis met kantoorruimte ontwerpen in de Joseph Lebeaustraat. Ruimte en licht speelden een revolutionaire rol in de architectuuropvatting van dit vroege werk van Horta. Alle uitdagingen van de art nouveau zijn present: veel ijzer, staal en glaspartijen. En uitgerust met luxeafwerking als een luchtventilatiesysteem en centrale verwarming.<BR><BR>Vier jaar terug kocht Joris Visser het pand. Als antiekhandelaar houdt hij winkel in het Frisonhuis. Het huis werd in 1954-1955 jammer genoeg ingrijpend verbouwd. Toch beschikte het huis nog ten dele over originele elementen, als een marmeren inkom, trapleuning, schoorstenen, plafonds en een opmerkelijke wintertuin, voldoende om in 2002 geklasseerd te worden. De eigenaar investeerde naar eigen zeggen al 200.000 euro in de opfrissingswerken. Voor de wintertuin, die vorige week terug met glas-in-lood werd bezet, kwam de Dienst Monumenten en Landschappen voor tachtig procent tussen in een kostprijs van 80.000 euro. De reconstructie van het Hortaglasraam is uitgevoerd door restaurateur Jean-Marc Gdalewitch, die ook optrad voor de restauratiewerken in het Hortamuseum. Bijgestaan door de Dienst Monumenten en Landschappen en Françoise Aubry, conservator van het Hortamuseum, zocht hij naar een zo getrouw mogelijke stilering van het glasraam. <BR><BR>"Het moeilijkste was om de kleuren in te schatten die Horta zou hebben gebruikt," bekent Gdalewitch. "We hadden maar één oude zwartwitfoto van de wintertuin, en die gaf niet het geheel weer. We zijn vertrokken van ander werk dat Horta in die periode uittekende en de kleuren die hij liet gebruiken voor glas-in-lood. Nu denken we het oorspronkelijke glasraam voor 95 procent te benaderen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees meer over
Lees ook
BRUZZ Magazine
deze week
deze week
  • The show must go on, but not this week
  • Le coronavirus paralyse Bruxelles
  • Cultuurhuizen sluiten tijdelijk de deuren
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement