Goudblommeke: oer-Brussels en intercultureel

© FM Brussel
24/12/2008
Het Brusselse café Het Goudblommeke in Papier, dat vorig jaar door de FM Brussel-luisteraars werd verkozen tot volkscafé van het jaar, wil volgend jaar uitgroeien tot een interculturele onmoetingsplaats.

Twee vzw's en verschillende Brusselse culturele instellingen slaan daarvoor de handen in elkaar. Vlaams minister van Cultuur Bert Anciaux steunt het initiatief met 40.000 euro. De programmatie zal bestaan uit literatuur, muziek, kunst, theater en wetenschappen.

Het Goudblommeke in Papier is niet zomaar een café. In het begin van vorige eeuw was het een vaste ontmoetingsplaats van de Brusselse dadaïsten, en later kwamen de surrealistische kunstenaars er regelmatig over de vloer. Ook Hergé, Louis Paul Boon en Hugo Claus werden er meermaals gesignaleerd.

Even leek het erop dat het café voor eeuwig in de plooien van de geschiedenis zou verdwijnen, tot het door een vereniging van liefhebbers in zijn oude glorie werd hersteld. De vereniging achter het café ontving daarvoor onlangs nog de Caïusprijs.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni