Grindhouse Cult: ode aan de vettige B-film

SAH
© brusselnieuws.be
19/01/2016

Op 23, 24 en 28 januari brengt het Grindhouse Cult festival in Sint-Gillis, een ode aan exploitation, subpopcultuur en roots. U mag een flinke dosis seks, drugs, geweld en rock & roll verwachten.

Een grindhouse was in Amerika een bioscoop waar vooral exploitatiefilms werden geprojecteerd, B-films dus. Zo’n Grindhouse stond garant voor goedkope filmtickets om goedkope films te gaan zien waarin vooral sensatie, geweld, seks, drugs en special effects belangrijk waren en het verhaal veel minder.

Het Grindhouse Cult festival in Sint Gillis brengt een ode aan die hele Grindhouse cultuur met film, muziek en kunst. Grindhouse Cult 3 ging eigenlijk in november vorig jaar van start maar werd omwille van het dreigingsniveau 4 net na opening stilgelegd. Daarom komt de organisatie nu op de proppen met een editie 3.2.

Op vlak van film brengt Grindhouse Cult, cultfilms als o.a. Big Trouble in Little China, waarin een jonge turbulente Kurt Russel onder leiding van meester Carpenter herrie zoekt in een soort Chinatown lijkt. Animatiefilm Heavy Metal is ook een must uit de jaren stillekes: dikke borsten, grof geschut zotte landschappen en dat allemaal op een luide en zware soundtrack.

Heel wat Belgische en buitenlandse artiesten zakken af naar Sint Gillis. Onder de Belgen maak is er onder meer Sonia 3D en haar griezelige sculpturen in metaal. Piet Du Congo is tattoo-artist en illustrator en gaat voor humorvolle, kleurrijke en wilde werken waarbij houvast ver zoek is. Ook werk van de mysterieuze Bob De Groof, die nu al 30 jaar bezig is met allerlei invasieve kunstvormen boordevol kleur en verschillende disciplines, zal erbij zijn.

Grindhouse staat ook garant voor een flink portie luide, nogal rootsy muziek. Rock & roll en garage rock kunnen niet ontbreken, met onder meer Thee Marvin Gays en The Rhum Runners. Er zit ook rockabilly en surf met The Razorblades en Reverend Zack& The Bluespreachers. De zotste band tijdens het driedaagse festival is misschien High Jinks Delegation die gaan voor rag time op bizarre instrumenten als een wasplank of een emmer.

Grindhouse Cult Festival belooft alvast aparte en intense kunstwerken van podium tot doek.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Gillis, Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni