Hallen van Schaarbeek lijdt onder beperkte middelen

© FM Brussel
24/10/2008
De concertzaal Hallen van Schaarbeek last in november en december een deel van de programmatie af. Mensen die al kaarten hebben gekocht voor een evenement in die periode hoeven echter niet te vrezen: de geprogrammeerde publiekstrekkers, zoals Jamie Lidell, gaan gewoon door. De eigen producties worden tijdens het jaareinde wel opgeschort.

"Door een gebrek aan middelen heeft de directie besloten om de eigen programmering op te schorten tot het einde van het jaar. Alle engagementen met de kunstenaars voor november en december zijn opgeschort", aldus de directie.

"Ons publiek zal de gebruikelijke programmatie van de Hallen in hedendaags circus, dans en performance niet kunnen meemaken," zegt directrice Fabienne Verstraeten.

De concertzaal rekende op bijkomende subsidies van de Franse Gemeenschap om de programmering tot het einde van het jaar te verzekeren. Maar die komen er niet. Het is ook een beetje de fout van de Vlaamse Gemeenschap, die momenteel een erg aggressief cultuurbeleid voert in de hoofdstad, waar de Franse Gemeenschap met haar beperkte middelen niet tegenop kan.

"Het Kunstenfestivaldesarts, bijvoorbeeld. Dat festival lijdt onder een ongelijkheid van middelen tussen de twee gemeenschappen. Nog een voorbeeld: het hedendaagse kunstencentrum Wiels. Dat krijgt ook heel weinig steun van de Franse Gemeenschap. En het is daar dat er prachtige mogelijkheden zijn voor de Franse Gemeenschap, mogelijkheden die niet worden benut."

Scherp
Verstraeten is vooral op haar tenen getrapt door het feit dat Vlaams minister Anciaux de Brusselse Biënnale mocht openen en dat de Franse cultuurminister Laanan er niet was. "Het is inderdaad een heel agressief project dat op korte tijd is uitgewerkt en waarin men niet echt heeft gewacht op de onderhandelingen en dialoog met de Franstaligen, terwijl een bicommunautair project op dat niveau zou moeten bestaan in Brussel." De Vlaamse agressiviteit baart de directrice zorgen "omdat het niet de manier is waarop wij in Brussel wensen te werken."

Intussen schiet minister Laanan terug met scherp. In een persbericht wijt zij het geldgebrek aan het slechte beheer van de Hallen, en van de directrice. Als de directie het geld dat voor twaalf maanden bedoeld was op tien maanden opmaakte, moet ze de zaal maar openstellen voor externe producties, aldus de minister.

In januari worden de eigen producties weer opgestart. Er is dus geen enkel gevolg voor de werknemers van de Hallen, benadrukt de directie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek, Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni