Hawksley Workman: Flamboyante werkmensch

Pieter Vreede
© Agenda Magazine
01/06/2006
Hawksley Workman doet er alles aan om het de journalist niet te makkelijk te maken. Zijn levenswandel leest als een vreemde mix van waarheden en verzinsels, en zijn muzikale pad slingert moeiteloos langs vlotte popsongs, ingetogen poëzie, en meer experimentele rock. Op zijn meest recente worp, Treeful of Starling, gaat Workman plots de introverte en beheerste toer op.

Wie schuilt er achter deze flamboyante werkmensch, die klinkt als een mix van Jeff Buckley, Harry Nilsson en Sufjan Stevens? Ryan Corrigan, zoals de man eigenlijk heet, groeit op in landelijk Canada. Zijn jeugd omschrijft hij vreemd genoeg als "zwevend door de lucht onder een vlieger die ik aan mijn manchetknoop had vastgemaakt". Een baantje als ijshakker aan het plaatselijke meer doet hem de zang van wintervogels ontdekken, en als de school is afgemaakt, beslist hij naar de grote stad Toronto te verhuizen. Alsof hij een personage in een Dickens-verhaal is, vindt Workman naar eigen zeggen een baan in een tapdansacademie, waar hij de dagen vult met schoenen poetsen en de naald van de platendraaier stofvrij houden - en dat in ruil voor beginnerslessen en een kamertje naast het bezemhok. En niet alleen ontwaakt hier zijn passie voor muziek en dans, maar blijkt hij ook een begenadigde tapdanser te worden, en treedt zelfs op voor de Nederlandse koninklijke familie - geef toe, het is eens een ander begin dan aan de Rock Rally meedoen. Workman is duidelijk een fantasierijk levenskunstenaar met een gezond gevoel voor humor.

Leeuwenopjutter
Aan de andere kant neemt de man zijn kunst behoorlijk serieus. Op zijn eerste plaat, For Him and the Girls (1999), bespeelt Workman ongeveer elk instrument in zijn eigen studiootje. De plaat krijgt de nodige aandacht in Canada en Engeland, en Workman steekt de plas over voor een eerste buitenlandse toer. Ook de opvolger (Last Night We Were) The Delicious Wolves (2001) is ongeveer integraal van zijn hand - instrumenten en productie incluis. Ook nu wordt er stevig getoerd, en ontpopt Workman zich tot begeesterd performer en verteller: vaak profiteert hij ervan om tussen de nummers door anekdotes uit zijn jeugd te vertellen, zoals die keer dat hij een circusbaantje had dat voornamelijk bestond uit het opjutten van de leeuwen...

Uitdrogen in de woestijn
Het Dickensiaanse verhaal neemt een scherpe wending als Workman een beetje teveel de rock-'n-rollclichés begint te belichamen. Na de release van het rockende album Lover/Fighter (2003) en de daaropvolgende toer, dwingen een overdaad aan geneugten des levens Workman om zichzelf eens goed bij het nekvel te pakken, en zijn eclectisch bestaan weer op de rails te krijgen. Hij gunt zichzelf eerst een uitdrogingsactie in een Californische woestijn, gevolgd door een periode van één week met een achtsporenrecorder. Het resultaat is het wondermooie, apocalyptische Treeful of Starling - een bijna-folkalbum gevuld met spaarzame arrangementen, en een veel organischer instrumentarium dan dat we van hem gewend zijn. Banjo en harmonica, strijkers en blazers, het is een ander paar mouwen dan zijn vroeger werk met teksten als More alcohol baby / Cocaine in Montreal / And black out on a plane baby (uit 'Smoke Baby' van het album Lover/Fighter).

Scherp gekostumeerd
Live komt Workman met begeleider Todd "Mr Lonely" Lumley de nummers voorstellen. Veel songs van de nieuwe plaat natuurlijk, en een greep uit vroeger werk ('Jealous of Your Cigarette'!) - gebracht door een scherp gekostumeerd en entertainend eclecticus met een wonderlijke fantasie.

:: Hawksley Workman. Botanique, Koningsstraat 236, 1210 Sint-Joost-ten-Node - 02-218.37.32 - info@botanique.be
datum: 2 juni om 20.00 uur
tickets: uitverkocht!

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni