Het ABC van Jean Demannez

Na tien jaar heeft Jazz Station Belgische en zelfs internationale faam opgebouwd. Het vroegere treinstation is echter meer dan een gewone club, legt initiatiefnemer Jean Demannez uit.

"In het begin namen de andere jazzclubs in Brussel een afwachtende houding aan. Ze vreesden oneerlijke concurrentie omdat we konden rekenen op wat subsidiegelden. Maar dat was nooit de bedoeling. Ons opzet was van meet af aan om een centrum op te richten waar alles rond jazz een plaats zou krijgen. Vooral de rol van ARCHIEFHUIS stond daarbij centraal. We legden contacten met gekende verzamelaars zoals Robert Pernet en Marc Danval. Zij zagen het aanvankelijk wel zitten om hun archief bij ons onder te brengen. De economische werkelijkheid besliste daar uiteindelijk anders over. Wij hadden niet de nodige fondsen en hun verzamelingen verhuisden naar andere oorden. Maar stilaan bouwen we toch ons archief uit, op een lager tempo en met de weinige middelen die we hebben. Momenteel beschikken we voor de geïnteresseerden al over een mooie collectie magazines, persartikels, platen en cd's."

"Waarom zouden we een buitenlandse trompettist uitnodigen terwijl we in ons midden misschien de nieuwe Miles Davis of Clark Terry hebben? Het talent ontbreekt niet in ons land. Vandaar dat we van bij het begin hebben ingezet op BELGISCHE muzikanten, van beide landsgedeelten. Er zijn weliswaar heel wat podia waar ze terechtkunnen, maar ze hebben vooral nood aan een vaste structuur die hen in de kijker plaatst. En dat kunnen wij aanbieden. Daarom haalden we er ook Les Lundis d'Hortense bij, een vereniging van en voor Belgische jazzmuzikanten. Zij hebben hier hun bureel en organiseren elke woensdagavond een concert. Het Belgische accent primeert dus, maar dat betekent niet dat we ons enkel tot ons eigen nationale jazzgebeuren beperken. We bevinden ons tenslotte in de Europese hoofdstad en houden een venster open naar andere landen door bijvoorbeeld themavonden over een bepaald land."

"Een belangrijk facet van onze werking is de mogelijkheid voor groepen en artiesten om in Jazz Station te CREËREN in de beste omstandigheden. De akoestiek is echt van topniveau. Een ander element dat meespeelt, is dat we de zaal ter beschikking stellen tegen een belachelijk lage prijs. Er zijn ook regelmatig residenties. De meest spraakmakende was die van Aka Moon, dat in december 2012 een maand lang repeteerde en concerteerde. We hebben trouwens onze eigen bigband, onder leiding van Michel Parré. Heel wat jongeren krijgen daardoor de kans om zich als componist voor een groot ensemble te profileren. Dat is toch wel uniek in de huidige economische context. En laten we het parallelle verhaal met Saint-Jazz niet vergeten, het festival dat in september zijn dertigste editie vierde. Heel veel eenmalige projecten die daar op de affiche stonden, kregen de gelegenheid om bij ons hun creatie uit te werken."

10 years Jazz Station

data: 30/9 > 3/10

waar: Jazz Station, Sint-Joost

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel
BRUZZ Magazine
deze week
  • Hoe de Lemonnierwijk zelf de lont uit het kruitvat haalde
  • MR-spits David Leisterh tackelt de regering
  • Clean.brussels dreigt belofte niet waar te maken
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
  • Archief
deze maand
  • A dip into Bluai's dreamy indie rock world
  • Géraldine Tobe: portrait d'une jeune femme en feu
  • 'De acht bergen' van Charlotte Vandermeersch en Felix Van Groeningen
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement