Het museum van... Bart Suys

An Devroe
© Agenda Magazine
28/06/2006
"Mijn favoriete kunstwerk? Moeilijk te kiezen uit zo'n weelde." Bart Suys, hoofd communicatie van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis, is het Stendhal-syndroom (aandoening waarbij iemand overrompeld wordt door de schoonheid van kunst) nabij.

"Het reliëf van koningin Teje uit Egypte! De rechtstaande houten bodhisattva uit China! Het Venetiaanse glas! Onze twee Thaise boeddhakoppen! De reliekhouder van paus Alexander! Het retabel van Jan Borman! De ivoren art-nouveaubeelden! De verenkroon uit Polynesië! Dat stuk werd al heel vroeg, in 1854, ingeschreven in het museum (de KMKG dateren van 1847). Het is een kroon van vezels en veren, want metalen kunstwerken bestonden daar niet."

Bart Suys zet de schatten van het Jubelparkmuseum op een rijtje: "We hebben nationaal-archeologisch materiaal, oudheden uit het Nabije Oosten, Griekenland en Rome, objecten van alle niet-Europese beschavingen behalve van sub-Saharisch Afrika, Europese sierkunsten van de vroegchristelijke tijd tot nu, zelfs technologie met een grote collectie fototoestellen, fotodocumenten en glasplaten, én een collectie telefoons die we nog niet uitgestald hebben. Als je je blik op mens en cultuur wilt verruimen, moet je bij ons zijn."

Om daar toch ergens een weg in te vinden, vragen we Suys om een routeplan: "Ga eerst waar de presentatie didactisch ondersteund is, zoals bij de kunstvoorwerpen van de gotiek, de renaissance en de barok. Zo krijg je een overzicht van de decoratieve kunsten van de vroege middeleeuwen tot de barok, met de wandtapijten en de retabels waarvoor we wereldberoemd zijn. Deze afdeling beantwoordt aan de meest actuele museale vereisten. Los daarvan moet je als bezoeker gaan bekijken wat je prachtig vindt." Een glimp van een andere afdeling kan je van daaruit verder lokken: "Je kunt bijvoorbeeld een Europese of niet-Europese cyclus doen, of de oudheid aandoen. Onze mummies en Griekse vazen gooien hoge ogen in Europa." Bart Suys zou het zelf wat meer willen doen, dwalen door de gangen, maar als hoofd communicatie van de grootste openbare kunstverzameling van België is daar niet veel tijd voor: "Maar als ik weekenddienst heb, dan kom ik op mijn ronde nog eens overal... spectaculair."

:: Jubelparkmuseum. Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis, Jubelpark 10, 1000 Brussel, 02-741.72.11
open: dinsdag > vrijdag van 9.30 uur > 17.00 uur - weekend: van 10 > 17.00 uur

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni