Het museum van ... Jacques Laffut

Industriële archeologie heeft veel weg van archeologie, zo ondervond de conservator van het Computermuseum. Jacques Laffut vergelijkt zijn speurtocht naar het functioneren van computers met wat hij als kind deed: "Tussen Namen en Dinant zocht ik naar fossielen tussen de rotsen. Waar komt het leven vandaan? Bij industriële archeologie van computers en rekenmachines voltrekt zich hetzelfde proces in je hoofd."

Van 1961 tot 1995 werkte Laffut bij Unisys, het bedrijf dat wereldwijd actief is in IT-diensten en -oplossingen. In de loop der jaren raakte hij gepassioneerd: "Ik begon als verkoper van prikklokken, boekhoudmachines, en eindigde als productmarketingmanager. De computers heb ik zien evolueren van mainframes, computers die een hele zaal vulden, tot de miniaturen van vandaag."

Nu geeft Laffut rondleidingen in de kelder van Unisys, de sponsor van het Computermuseum waarvan hij de stichter is. De Brusselse universiteiten, athenea, informaticaploegen van banken, of personen met een handicap via de organisatie Make-A-Wish, ze vinden hem allemaal: "Het is mij niet te doen om mooie machines alleen, maar om het idee achter de objecten. De ontwikkeling loopt van de oude mechanische rekenmachines van eind 1800 over de elektrische naar de elektronische machines. Ik toon de evolutie van het geheugen, van lampen naar transistors naar core memories. Maar de evolutie is nog lang niet gedaan. Misschien is het geheugen van de machines in 2040 wel gebaseerd op DNA."

"Hoe werkt het?", met zo'n vraag mag je bij Jacques Laffut altijd afkomen: "Maar mijn uitleg komt niet uit boeken, ik heb die gelééfd. De elektrische boekhoudmachine uit 1921 is er een met rechtstreekse vermenigvuldiging in één cyclus, daarvoor gebeurde vermenigvuldigen nog door optelling. De uitvinder Georges Le Maître is de vader van de Big Bang. We tonen de Drum Memory uit 1958 waarvan de schijf een topsnelheid haalde van 17.600 toeren per minuut. De eerste rekenmachine was van Blaise Pascal, maar wij hebben de eerste drukkende rekenmachine van William Seward Burroughs uit 1886."

:: Computermuseum Unisys Belgium, Bourgetlaan 20, Haren, 02-728.05.27, enkel op afspraak, gratis

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel
BRUZZ Magazine
deze week
  • Inclusie-manager Samia Ahrouch: 'Voetbal moet even divers zijn als Brussel'
  • Op zoek naar straatracers in Schaarbeek
  • De terugkeer van de ambtenaren
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
  • Archief
deze week
  • Gorges Ocloo: 'De cultuursector is nogal hypocriet'
  • David Numwami: extase à tous les étages
  • Anne Daems: inside the 'Garden Room'
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement