Het museum van... Michel Dircken

An Devroe
© Agenda Magazine
25/06/2006
Waarom verwondert het ons niet echt dat het een varkensslager is die het Museum voor de Fantastische Kunst creëerde? Conservator Michel Dircken over zijn hyperpersoonlijk museum, dat appelleert aan onze collectieve angsten: "Bosch, Bruegel, de Ghelderode, Delvaux, Magritte, Rops én Hergé zouden niet aan dit museum verzaakt hebben als ze nog leefden. Dan werden ze naar deze fantasmagorische plek in het hart van de stad toegezogen. De rode draad van de Alien-expo en die van de mummies van Mato Grosso is het verhaal van de avant-gardistische geneticus D."

Michel Dircken organiseert verder heksenbanketten en andere evenementen (Rencontres d'Art Fantastiques, l'Halloween Festival, la crèche de l'horreur,...) en zet geregeld nieuwe tentoonstellingen op. "Een nieuwe ruimte staat volledig in het teken van de hekserij. De bezoekers worden ondergedompeld in het fantastische verhaal over de Heksen van Tarkham, een visuele trip!"

Van 31 juli tot 4 augustus kunnen jongeren van 16 tot 20 jaar er op ontdekkingsstage, en van 17 juli tot 20 augustus zijn er zomerstages plastische kunst en juwelen ontwerpen met bloedstollende motieven.
Wie bedenkt zoiets? "Ik was al meer dan twintig jaar bezig met het fantastische, ik vond dat het tijd werd voor een museum om al mijn stukken eens aan een publiek te kunnen tonen." De meeste objecten in het museum heeft Dircken met veel oog voor detail zelf gemaakt. "Mijn favoriete stuk is de mummie die ik gemaakt heb voor de Red Bull Creativity Contest."

De Amerikastraat is dus meer dan het Hortamuseum: "Het Museum voor de Fantastische Kunst huist in een stijlvolle patriciërswoning. De drie verdiepingen zijn gewijd aan een eigen visie van een vreemde wereld, soms barok, vaak surrealistisch."
An Devroe

:: Museum voor de Fantastische Kunst, Amerikastraat 7, St-Gillis, 0475-41.29.18
Open: zaterdag en zondag (van mei tot september), van 14 tot 17u
Tentoonstelling Heksen van de Tarkham: open elke zondag in juli

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni