Het Warm Water: Eloge van de schuun vraave

Jean-Marie Binst
© Brussel Deze Week
28/01/2005
Het volkse eetcafé Het Warm Water in de Marollen heeft zijn cultureel voorjaarsseizoen ingevuld met een nieuwe cabaretproductie van 't Crejateef Complot Zonder Complexe. De titel kan door geen man worden tegengesproken: In Brussel zèn er schuun vraave.

Het café-chantantrepertoire van 't Crejateef Complot Zonder Complexe honoreit en attakeit dit seizoen de vrouw. Eén zangeres, twee zangers, van wie er een ook accordeon speelt, en een pianist (al drie jaar actief lid) maken de bezetting uit rond Remon Doms. Zolang er volk blijft komen wordt het programma gespeeld.
Voor de éloge van de Brusselès wordt een beroep gedaan op spitsvondige hertalingen in het dialect - van de pen van Remon Doms - van bekende Franse chansons uit het repertoire van Brassens, Aznavour en Gainsbourg.

Doms schreef ook totaal nieuwe stukken, zoals het ludieke Den tisj, een interpretatie van 'Le zizi' van chansonnier Pierre Perret.

Verder wordt voor het eerst uit de liederenbijbel van onze noorderburen geplukt, met 'verbrusselde' liedjes van Brigitte Kaandorp, Wim Sonneveld en Robert Long. Vrolijke meezingers als 'Borsten gaan hangen en rozen verleppen' verwijzen, zoals alle zangteksten in dit muzikaal cabarettheater, altijd naar iets van of eigen aan de vrouw.

Dat de vrouw als item een gevoelige materie blijft, bewijst het feit dat 't Createef Complot Zonder Complexe nog niet rond is over de wenselijkheid om een liedje van de roemrijke cabaretière Jasperina de Jong op te nemen: 'Neem mij terug', hertaalt als 'Pak me wei'. Ook dat, zo leert de ervaring, hoort nochtans bij het leven van schuun vraave.
Jean-Marie Binst

Crejateef Complot Zonder Complexe, elke donderdagavond vanaf 3 februari (niet op 10/2) in Het Warm Water, Vossenstraat 25, 1000 Brussel, 02-513.91.59

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni