Hommage aan muziekprogrammator Geert Vincx

Georges Tonla Briquet
© Brussel Deze Week
15/10/2008
Hij haalde het kruim van binnen- en buitenlandse muzikanten naar Haren ("als het maar niet te commercieel was"). Zijn neus voor talent was feilloos, zijn collectie vinyl en cd's gigantisch. Tien jaar geleden stierf Geert Vincx. Zijn vrienden-concertprogrammatoren blikken terug op een gesloten, uniek man. "Geert had geen verborgen agenda."

E en club of concertzaal bouwt hoofdzakelijk een reputatie op door sterke affiches. Voor een goede programmator is het dan ook de kunst om een vertrouwensrelatie op te bouwen met het publiek. Het predikaat 'huis van vertrouwen' zegt het helemaal. Geert Vincx slaagde er indertijd in om Toogenblik deze faam te geven.

Het is ondertussen tien jaar geleden dat Vincx onverwachts uit ons midden weggerukt werd. Het was een harde klap voor wie hem kende, en een groot verlies voor het muziekleven in het Brusselse. Geert had niet alleen een parate encyclopedische kennis, maar bezat tevens een uitgebreide cd- en vinylcollectie vol collector's items. Daarin zat niet alleen een sterk gevarieerd gamma van singer-songwriters, zijn stokpaardje, maar er zaten ook heel wat verzamelobjecten uit de Belgische jazz tussen. Zo bezat hij de eerste lp's die ooit uitgegeven werden door Les Lundis d'Hortense.

Vincx liep hiermee niet te koop, en al evenmin met zijn kennis, maar hij kon iemand wel onmiddellijk taxeren en klasseren. We hebben hem regelmatig zogenaamde 'kenners' fijntjes onderuit horen halen.

Geen verborgen agenda's
Voor wie hem niet kende, was hij een gesloten persoonlijkheid, op het marginale af. Maar als Geert je in vertrouwen nam, dan ontdekte je dat achter het gordijn van afstandelijkheid een heel innemende persoon schuil ging.

De lijst met namen van artiesten die hij naar Haren haalde, is indrukwekkend. Neem maar eens een kijkje op de website van Toogenblik (www.toogenblik.be). Tot zelfs Charlie Louvin & Co kreeg hij 'vast'.

Geert was er ook medeverantwoordelijk voor dat de Britse cultmuzikant Johnny G een bekende naam werd in een kring van connaisseurs hier te lande. Toch waren het niet alleen internationale namen die hem interesseerden. Hij droeg het hart op de juiste plaats en schonk ook heel veel aandacht aan Belgische artiesten. Weliswaar vooral aan muzikanten die ver van het commerciële wereldje stonden en op een eigenzinnige manier hun ding deden. Onder hen Roland, Steven De bruyn en Geert Waegeman. Die laatste kreeg met zijn groep Cro Magnon zelfs een vaste repetitiestek in Toogenblik.

"Geert was de man die ons ontdekte en interesse toonde in wat we deden, ook al waren we toen nog jonge snaken die pas begonnen," vertelt Waegeman. "We hadden nog helemaal geen afgewerkt materiaal, maar hij boekte ons voor de eigenheid die we volgens hem uitstraalden. Als mens had hij zijn gelijke niet. Geert was iemand uit één stuk. Hij had geen verborgen agenda's en zei altijd zijn gedacht - met alle gevolgen van dien. Hij was zeker geen diplomaat, maar dat was net zijn sterkte."

Talentscout zonder YouTube
We vroegen ook aan Willy Verkoelen, de huidige voorzitter en medeprogrammator van Toogenblik en daarnaast coördinator van de Kleine Podia, om even terug te blikken. "Bovenal was Geert een echte boezemvriend die me uit de nood hielp in slechtere tijden. Daarnaast kende ik hem als een waar genie in het ontdekken van artiesten. Je mag niet vergeten dat in zijn tijd YouTube en MySpace nog niet bestonden. Nu krijg je via internet moeiteloos een volledig profiel van een artiest, inclusief livebeelden. Hij moest alles beoordelen aan de hand van cassettes, die bovendien dikwijls van slechte kwaliteit waren."

"Wat hij ook deed, was artistieke 'stambomen' opstellen. Zo schatte hij perfect het potentieel in van Tish Hinojosa toen ze haar debuutplaat uitbracht. Hij had haar naam al een aantal keer gezien op platen van andere artiesten, en toen ze aan een solocarrière begon, wist hij meteen hoe laat het was."

En natuurlijk konden we Henri 'Brosella' Vandenberghe niet over het hoofd zien bij dit artikel. Hij was de voorganger van Geert in Toogenblik, dat toen nog 't Sleutelgat heette. "Op een bepaald moment was ik op zoek naar een opvolger. Omdat Geert me al verschillende keren goede tips gegeven had, leek hij mij de aangewezen persoon. Hij deed dat twee jaar en stopte er dan mee. Hoofdzakelijk omdat ik mij nog steeds bleef inmengen, en dat kwam niet goed natuurlijk (lacht). We hebben daarna alles bijgelegd, en vanaf toen deed Geert het op zijn manier."

"Wat me steeds verbaasde, was hoe serieus hij met die dingen bezig was. Zijn enige zwakke punt was de communicatie naar de buitenwereld, die was soms wat onhandig. Maar daar speelden waarschijnlijk een aantal factoren mee die ik niet kende."

Op 18 oktober treden officieel drie groepen op ter ere van Geert Vincx: Roland met Steven De bruyn & Friends, Johnny G en Geert Waegeman & Cro Mignon. Officieel, want gegarandeerd zullen deze muzikanten in wisselende combinaties met elkaar op het podium staan.

:: Tribute to Geert Vincx
wanneer: 18 oktober vanaf 19 u
waar: Toogenblik, Kortenbachstraat 11, 1130 Haren
Kaarten: 5 euro (reservaties via website Toogenblik)

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Haren, Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni