Huis van de Europese Geschiedenis klaar voor publieksopening

© Belga
04/05/2017

In het Brusselse Leopoldpark is donderdag het nieuwe Huis van de Europese Geschiedenis officieel ingehuldigd door Antonio Tajani, de voorzitter van het Europees Parlement. Het museum wil de kennis over de Europese geschiedenis vergroten en de nieuwsgierigheid van de bezoekers prikkelen. Zaterdag 6 mei, wanneer de Europese instellingen hun opendeurdag houden, gaan de deuren open voor het publiek.

Het Huis van de Europese Geschiedenis is ondergebracht in het gerenoveerde Eastmangebouw, dat in zijn oorspronkelijke staat van 1930 werd hersteld. Het bevindt zich op een steenworp van het Europees Parlement.

De permanente en tijdelijke tentoonstellingen nemen de bezoekers mee doorheen de Europese geschiedenis, om hen te doen nadenken over de toekomst van Europa. Of zoals het op de website verwoord wordt: "Het museum wil aanzetten tot reflectie over het Europa van vandaag, over de status en positie van de Europese Unie en over de wijzen waarop iedereen mee vorm kan geven aan de toekomst van Europa".

Dat niet iedereen opgezet is met het nieuwe museum, bewijst Europees Parlementslid Anneleen Van Bossuyt (N-VA). Zij spreekt van een "overbodig" en "megalomaan" project. "Uiteraard willen we ook dat de burger de rijke Europese geschiedenis leert kennen, maar dat kan al perfect in het Parlamentarium dat nauwelijks 350 meter verder ligt. (...) Je kan in Brussel ook het Station Europa en het Europees Parlement zelf bezoeken. Bovendien heb je de informatiebureaus van de Europese Commissie in alle lidstaten."

Het Huis van de Europese Geschiedenis zal zeven dagen per week open zijn, de toegang is gratis.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni