Idrissi wil nieuw museum Moderne Kunst

Sam Vanermen
© Brussel Deze Week
15/06/2011
Op de sluiting van het Museum voor Moderne Kunst wordt ook in politieke en wetenschappelijke hoek verontwaardigd gereageerd. “Er is een enorm potentieel aan kunst in Brussel. Het is schandalig dat er geen museum is om de werken te tonen,” zeggen Vlaams parlementslid Yamila Idrissi (SP.A) en kunstwetenschapper Hans De Wolf (VUB).

Anders dan Draguet, die pleit voor een Kunstpool waarin collecties bij elkaar gebracht worden, droomt Idrissi van een nieuwe collectie in een nieuw museum. De collectie waarover ze het heeft, zou niet alleen uit de kelder van de Musea voor Schone Kunsten komen. "Overheidsbedrijven, privéverzamelaars en grote banken zoals KBC, ING en Dexia hebben enorme collecties moderne kunst. Die zitten grotendeels achter slot en grendel."

De Wolf wijst er net als Draguet op dat Brusselaars en toeristen 'het prachtige potentieel aan beeldende kunst' niet kennen. Ook op bestuurlijk niveau wordt dat onvoldoende beseft. Dexia beschikt met 4.500 kunstwerken over de grootste collectie hedendaagse kunst in België. Ook de topwerken uit de verzameling van Nationale Bank, ING, KBC, NMBS en privéverzamelaars krijgt het publiek nooit te zien.

Idrissi en De Wolf willen een werkgroep oprichten om de kunst aan het publiek te tonen. In het buitenland zijn er voorbeelden genoeg van samenwerking tussen de publieke en de private sector. "In Frankrijk kunnen verzamelaars hun werken onder juridisch goede voorwaarden achterlaten in musea," zegt De Wolf. Eerst en vooral is er een gebouw nodig voor het nieuwe museum, beseft ook Idrissi. "Met dit initia­tief proberen we een draagvlak te creëren bij de bevolking, kunstenaars en andere betrokkenen." Grote kunstenaars als Luc Tuymans en Angel Vergara zijn al enthousiast over het nieuwe project. Volgens Idrissi moet er snel een beslissing komen, het liefst nog vóór juli, wanneer het parlement traditioneel vakantie neemt. "Het museum kan in een bestaand gebouw komen, maar nieuwbouw draagt mijn voorkeur weg," zegt Idrissi.

De federale culturele instellingen

De federale wetenschappelijke instellingen verkeren in crisis. Het museum voor Moderne Kunst is al sinds 1 maart 2011 gesloten, de opening van de afdeling art nouveau van het Koninklijk Museum voor Kunst en Geschiedenis is uitgesteld. Bovendien rijzen vragen over de verspreiding van de art-nouveaucollectie over drie musea. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws, De federale culturele instellingen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni