Iemand van ons - Tristero

Ive Stevenheydens
© Agenda Magazine
19/10/2006
"Wat weet u nu van de politiek? Wat weet u nu van de liefde? Wat weet u nu van ons? Wat weten wij daar nu van?" Het Brusselse gezelschap Tristero geeft in Iemand van ons antwoorden op maatschappelijke vraagstukken, de liefde en intieme gedachtekronkels. Het humoristische randje bij de honderden statements over fundamentele onderwerpen neemt u er vast graag bij.

Iemand van ons spruit voort uit lezingen gebracht in boekhandel Passa Porta tijdens de eerste editie van BRXLBRAVO (2005; volgende editie: 2007). Die vielen meteen in goede aarde. Peter Vandenbempt, Tristero-lid van het eerste uur, acteur en schrijver van de tekst: "Passa Porta was een testcase voor een potentiële theatertekst. Voor de lezing goot ik uitspraken die ik verzamelde uit kranten en andere media plus verzinsels samen in een rigide structuur van twee maal om en bij de 240 zinnetjes. Het derde deel bestond uit uitspraken, geplukt uit de levens van de Tristero-acteurs. Op zoiets wist ik noch Tristero hoe het publiek zou reageren. Maar dat verliep dus best aardig. We gingen verder met de theaterversie van Iemand van ons."

Na de Mechelse première in juni 2005 (KC Nona) en na recente voorstellingen in Hasselt (Cultuurcentrum), Tongeren (De Velinx) en Brugge (De Werf) passeert Tristero met Iemand van ons in hun thuisstad Brussel.

Negatief denken
De theaterversie, waarin buiten Vandenbempt ook Kristien De Proost, Youri Dirkx en Iris Van Cauwenbergh op de scène staan, is - net zoals de lezing indertijd - opgedeeld in drie secties. In het eerste deel vangt iedere zin aan met "In de politiek..." Erna volgen uitspraken op de quote "In de liefde..." Een derde en laatste stuk sluit af met een amalgaam van feiten, geheimen en persoonlijke ontboezemingen van de acteurs zelf ("Iemand van ons...").

Vandenbempt: "Iemand van ons vertrekt vanuit het zeer algemene - de politiek - passeert langs het intieme - de liefde - en mondt uit in het hoogstpersoonlijke. Ik vind het belangrijk een minder eenduidig beeld te geven over politiek, omdat daarover vaak negatief gedacht wordt. Ik wil politiek bedrijven als een complex gegeven neerzetten, iets wat waardevol en zinvol is. Maar naast integere figuren heb je natuurlijk ook 'zakkenvullers'. Zulke botsende elementen en clichés vind ik ook terug in de liefde. De link tussen de twee is eenvoudig: we zijn allemaal mensen met goede en slechte kanten. Het laatste stuk verzamelt oprechte uitspraken over onszelf, waarin ook onze positieve en negatieve zijde aan bod komen. Die brengen we echter 'anoniem': volgens een stramien dat begint met 'Iemand van ons...' Het publiek weet dus niet over wie het precies gaat. De contrasten, parallellen en herhalingen in de tekst zorgen voor diepgang, maar ook voor humor."

On-theatraal
Op 10 oktober vond een Franstalige versie van de voorstelling plaats in de Kaaitheaterstudio's. Voor L'un d'entre nous werkte Tristero samen met Transquinquennal. Ze stonden met zeven acteurs op het podium. "We kwamen in contact met hen via Dito'Dito, een gezelschap waar we verschillende keren mee samenwerkten," zegt Vandenbempt. "Ik apprecieer Transquinquennals 'on-Frans' theater. Net als wij brengen ze minder gecanoniseerde teksten en geven ze hun voorstellingen een 'on-theatraal' karakter."

Tristero is bekend voor toegankelijke maar spitsvondige bewerkingen van minder voor de hand liggende theaterteksten. Momenteel werkt het gezelschap aan Face to the wall, een bewerking van een tekst van de Britse schrijver Martin Crimp. Eerder bracht de groep een heerlijke versie van Crimps donkere Play with repeats. Vandenbempt: "Crimp gaat op een heel humorvolle manier om met de complexiteit en de wantoestanden in onze wereld, zonder daarbij een vaste theatervorm te gebruiken. Daar streven ook wij naar.'"

:: Iemand van ons - Tristero - 25, 26 & 27.10 om 20.30 - Kaaitheaterstudio's Onze-Lieve-Vrouw van Vaakstraat 81, 1000 Brussel - 02-201.59.59
Tickets: 10/12,50 euro

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni