Incredible Jazz Jam voor prof en amateur

Bruno Schols
© Brussel Deze Week
27/08/2008
Rep u nu zaterdag, 30 augustus, naar de zesde editie van Incredible Jazz Jam.

Vanaf 18 uur blazen de eerste muzikanten de jam op gang in de zaal Aquamarine (Lenniksebaan 1041). "We willen amateurmuzikanten de planken op krijgen," zegt de organisator, Luc Siccard.

De Incredible Jazz Jam is begonnen met een kleinschalig verjaardagsfeestje van Siccard. Om zijn veertig lentes te vieren trommelde hij - zelf een jazzdrummer - een aantal muzikanten op die hij kende van het jazzatelier Jazz au Vert, georganiseerd door Les Lundis d'Hortense. "Het was zo'n geslaagd feest dat ik er een jaarlijks evenement van heb gemaakt, met groeiend succes. Ondertussen komen er zo'n honderd muzikanten opdagen om hun ding te doen."

Heel wat muzikanten zijn amateurs die maar zelden voor publiek spelen. "Op de stages jamden we er elke avond op los, maar heel wat muzikanten durfden niet echt te spelen omdat ze bang waren om naast muzikanten met een degelijk niveau door de mand te vallen. Onze bedoeling is dat ze bijgestaan worden en ook op tijd afgelost kunnen worden. Dat maakt het allemaal gemoedelijker, het tempert de plankenkoorts," zegt Siccard. De muzikanten komen voornamelijk uit Brusselse muziekacademies, maar er zijn er ook die uit Doornik, Luik of Dworp komen.

Elke editie verwelkomt Incredible Jazz Jam een paar grote namen. Zo passeerden de voorbije jaren onder meer de pianisten Sabin Todorov, Piotr Paluch en Yannick Schyns, of de trombonist Mario Coppola de revue. Siccard weet vooraf nooit wie hij zal mogen verwelkomen. "De muzikanten spelen allemaal voor hun plezier en kosteloos. Daardoor is het onmogelijk om echt namen vast te leggen. Sommigen beloven te komen, maar zeggen dan op het laatste nippertje af, anderen komen onverwachts opdagen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht , Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni