Jazz Jette June: jazzy kroegentocht

Georges Tonla Briquet
© Agenda Magazine
18/06/2008
Kleinschaligheid en gezelligheid blijven de troeven van de jaarlijkse jazzkroegentocht in Jette. Voor deze editie zorgen de organisators bovendien voor een extra showelement door de samenwerking met de dansers van Apollo Swing. Agenda vroeg William Poppe, samensteller van het programma, hoe hij te werk gaat.

"Dit is de negentiende editie, en na al die jaren hebben we iets opgebouwd," zegt William Poppe. "Ik ken ondertussen veel artiesten persoonlijk. Zij spelen meestal in verschillende groepen en projecten of vervangen collega's. Op die manier breid je haast automatisch je netwerk uit. Bij de keuze van de groepen is het mijn voornaamste zorg om kwaliteitsvolle jazz te presenteren die toegankelijk is voor een breed publiek. Je mag niet vergeten dat het uiteindelijk om een kroegentocht gaat. Het publiek dat hiernaartoe komt, is niet noodzakelijk gespecialiseerd in jazz. Waar ik eveneens op let, is dat de groepen passen bij het etablissement waar ze optreden. Vandaar ook een grote verscheidenheid: van dixieland tot boogie en van iets meer moderne stijlen tot latin en blues. Tijdens het traditionele openingsconcert op het openluchtpodium doen we dit jaar iets speciaals. Bij de voorbereiding van de vorige editie had ik contact met de mensen van Apollo Swing (flamboyante dansvereniging die zich via workshops, swingparty's en optredens inzet voor een grotere bekendheid van de lindy hop en aanverwante acrobatische dansen, gtb). Ik kende hen niet maar was wel meteen geïnteresseerd. Toen was het echter al te laat om samen iets te doen. Dit jaar staan ze dus wel op de affiche. Zij zorgen voor het dansspektakel tijdens het concert van de PDM Big Band. Je kunt hen gerust vergelijken met een dansorkest uit de gouden jaren van de bigbands. Op hun repertoire staat werk van onder meer Duke Ellington, Count Basie en Benny Goodman. Hiermee wordt nog eens benadrukt dat jazz oorspronkelijk dansmuziek was, een aspect van die muziek dat wat uit het oog verloren is."

Heeft William Poppe nog een paar tips? "Quentin Dujardin met zijn trio. Het is een nieuwe formule met percussionist Fred Malempré en accordeonist Tuur Florizoone. Verder is er nog het Natacha Wuyts Quintet. Deze zangeres die zich vooral specialiseert in standards treedt niet zo dikwijls op in Brussel. Voor het overige moet iedereen vooral zelf op ontdekkingstocht gaan. Er zijn in totaal vijftien cafés die meedoen en er is voor elk wat wils. Vergeet ook niet dat de toegang over heel het circuit gratis is, een belangrijk feestelement."

Rendez-vous
William Poppe werkt natuurlijk niet alleen, hij heeft een hele ploeg rondom zich. Onder hen zijn assistent Dominique Van Eycke die ook medeverantwoordelijk is voor de lay-out van al de affiches en flyers die het cultureel centrum verspreidt gedurende het hele jaar. Hij is geen jazzkenner zegt hij zelf, maar gewoon een muziekliefhebber met eerder een zwak voor blues. Of hij een evolutie waarnam in de loop der jaren? Dominique Van Eycke: "Zeker en vast. Op een bepaald moment wilde William het publiek iets meer gespecialiseerde groepen laten ontdekken. Dat is ergens ook onze taak als cultureel centrum. We merkten echter dat dit niet werkt in het kader van dergelijke grote evenementen. Jazz Jette June is mettertijd uitgegroeid tot een echt rendez-vous van inwoners en ex-inwoners van Jette. En we trekken meer en meer een internationaal publiek aan, wat niet het geval is met de concerten die we tijdens het jaar organiseren."

:: Jazz Jette June - 20.6.2008 20 > 1.00 - verschillende locaties - Jette
Gratis

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Jette, Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni