Jette zet festivalzomer in

Benjamin Tollet
© Brussel Deze Week
17/05/2008
Verrijkende interculturele uitwisselingen bevorderen: dat is in vier woorden wat de vzw KWA! voor ogen heeft met Jam'in Jette, op 17 mei in het Jeugdpark.

De organisatoren gaan ervan uit dat muziek culturen overstijgt en dat van een echte uitwisseling tussen gemeenschappen pas sprake kan zijn bij gedeelde ervaringen. Een festival bijvoorbeeld.

Dat wereldmuziek 'in' is, merken we aan de hoeveelheid wereldmuziekfestivalletjes die uit de grond rijzen. Zo waren er vorig jaar voor het eerst het Maïsha-festival en Balkan Trafik. Dit jaar kwamen daar nog het Brussels Folk Festival en het Brussels Tango Festival bij, om er maar een paar te noemen. Jette heeft nu ook zijn wereldmuziekfestivalletje, al nemen ze de term 'wereldmuziek' hier wel heel breed.

De regel is: muziek maken die culturen en gemeenschappen - en bij uitbreiding muziekstijlen - overstijgt. Dat is zeker het geval voor Afro Yambi Jazz, letterlijk een omhelzing (yambi in Lingala) van Afrikaanse muziek en jazz. Univibes brengt zonnige reggae met een vleugje rai en chaabi (traditionele Marokkaanse ritmes). The Peas Project is een energieke funkband met invloeden uit latino, hiphop, jazz en oriëntaalse muziek. Family Jammin' zijn negen muzikanten met verschillende culturele achtergronden die een echte smeltkroes van muziekstijlen brengen, van reggae over funk en rock tot ska, zolang het maar dansbaar is. En de folkgroep Mosaïque komt maar voor één ding: u aan het dansen krijgen. De groep zal de kinderen ook ten bal spelen in het kinderdorp, waar ook sprookjes voorgelezen worden en zelfs een kinderboerderij zal zijn. Daarnaast is er een geëngageerd verenigingsdorp, artisanaal gebrouwen bier uit de Ardennen en internationale keuken.

Kortom, alles om er een geslaagde start van de festivalzomer van te maken. Nu nog hopen dat de zon van de partij is, en het feest kan niet meer stuk.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Jette, Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni