Joodse Marokkanen in harmonie met moslims

© tvbrussel
24/01/2005
In het Joods Museum van Brussel loopt vanaf woensdag een tentoonstelling over joodse Marokkanen. Tot het einde van de jaren vijftig woonden er meer joden in Marokko dan in andere Arabische landen. En hoewel het samenleven niet altijd even eenvoudig was, hebben de twee bevolkingsgroepen elkaar sterk beïnvloed.

De tijdelijke tentoonstelling in het Joods Museum is van de joodse Marokkaan Paul Dahan. Hij werd in 1947 in Marokko geboren en belandde via Israël in Brussel.

Paul Dahan: "Ik heb deze tentoonstelling samengesteld door een persoonlijk drama. Mijn identiteit werd kapot gemaakt. Ik had iets nodig om mijn eigen identiteit te leren kennen."

Het eerste bewijs van joden in Marokko dateert uit de tijd van de Romeinen. In 1948 woonden er nog 240.000 joden, nu nog maar 3.000.

Zahava Seewald van het museum zegt dat er veel punten van overeenkomst zijn tussen de verschillende bevolkingsgroepen. "Met deze tentoonstelling willen we de samenleving beschrijven van de joden en moslims in Marokko."

De tentoonstelling "Twee culturen in één" loopt van 26 januari tot 15 mei in het Joods Museum in de Miniemenstraat in Brussel. Meer info op 02/512 19 63 of op de website.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni