Joost Vandecasteele wint Debuutprijs

© brusselnieuws.be
12/10/2010
De Debuutprijs 2010 - de prijs voor de beste debuutroman van een Vlaamse auteur - gaat dit jaar naar Brusselaar Joost Vandecasteele voor zijn roman 'Hoe de wereld perfect functioneert zonder mij.'

Joost Vandecasteele (1979) is niet alleen schrijver, maar ook komiek en theatermaker. Zo was hij actief in het theatercollectief Abattoir Fermé tot 2009. Voor het kortverhaal 'Nooit meer vrede', verschenen in Lava, ontving hij de Brandende Pen voor het beste Nederlandse korte verhaal van 2007. Hij schreef ook stukken voor onder andere De Brakke Hond en Vice Magazine.

Volgens de jury was 'Hoe de wereld perfect functioneert zonder mij' het beste van twaalf debuten uit 2009. "Omdat Vandecasteele de krachtigste, indringendste stijl heeft van deze debutantenlichting én ook een uitgesproken nieuwe stem vormt," klinkt het in het verslag van de jury.

Het winnende debuut is een bundel van tien verhalen beïnvloed door "labyrintische computergames en pulserende sciencefiction. [...] Vandecasteele beschrijft een werkelijkheid die harder, rauwer, intenser, grappiger, geiler en echter is dan in de onze. In deze extreem verstedelijkte realiteit doen de personages hun best mens te blijven in een almaar onmenselijker omgeving. Het zijn verhalen over overleven in een vijandige metropolis, omgaan met excessief geweld, ongebreidelde consumptie, leven in een shopping mall, rebellie en irritante exen."

Op 30 oktober 2010, de vooropening van de Boekenbeurs, zal Vandecasteele de prijs ter waarde van € 6.200 in ontvangst nemen. Dat bedrag gaat de schrijver naar eigen zeggen spenderen aan de meest onverantwoorde verspillingen ter wereld. "Ik ga dat geld rechtstreeks terugpompen in de Belgische economie," liet hij weten aan FM Brussel (beluister het fragment via audio).

'Hoe de wereld perfect functioneert zonder mij' werd eerder genomineerd voor de Academica Debutantenprijs 2010 en de Selexyz Debuutprijs. Ondertussen bracht Vandecasteele zijn tweede roman 'Opnieuw en opnieuw en opnieuw' uit.


Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni