Josh Rouse: groetjes uit Spanje

Tom Zonderman
© Agenda Magazine
05/06/2006
Een luilekkerleventje aan de Spaanse Costa Blanca, wij dachten dat het iets voor verrimpelde oma's en opa's was op zoek naar welbestede consumptie. De bedrijvige Amerikaanse singer-songwriter Josh Rouse echter vond er rust, inspiratie én een nieuw lief.

Josh Rouse (1972) laat zich graag inspireren door zijn omgeving, getuige zijn debuut Dressed Up Like Nebraska (1998) en vorig jaar nog het in menig eindejaarslijstje opduikende meesterwerkje Nashville, een bitterzoete poptopper en eresaluut aan het kloppend hart van de country, waar hij maar dan zeven jaar gewoond had. Het afscheid was dubbel, hij schreef er ook de breuk met zijn vrouw mee van zich af.

Voor Rouse
was de stad echter meer dan de optelsom van country en cowboys en dat bleek uit de muziek, een kruising van Carole King en The Smiths: honingzoete popsongs met scherpe teksten. Hoewel zijn schijnbaar zorgeloze zomerpop met een hoog jaren '70-gehalte (zie ook 1972 uit 2003, dat zijn naam muzikaal volledig waarmaakt) anders doet vermoeden, is Rouse een rusteloze ziel die als de muze het wil zonder omkijken zijn koffers pakt. Hij woonde in verschillende uithoeken van de VS, en het zijn precies die indrukken die zijn songs zo rijk maken.

Vorig jaar wilde hij Nashville inruilen voor New York maar een nieuwe liefde lokte hem naar Europa. Hij vestigde er zich in Altea, een onooglijke dorpje aan de oostkust van Spanje. I've lived in cities where there is no solitude / I've made some friends there that I hope I'll never lose / But for now, I want to stay in a quiet town zingt Rouse over zijn nieuwe thuisbasis op Subtítulo, zijn dit jaar verschenen zevende studioalbum in acht jaar tijd. De inspiratie moet bij hem duidelijk snel geconsumeerd worden, en dat maakt dat het album wat wisselvallig. Slechts sporadisch schemert de Spaanse zon door - het klinkt allemaal nog meer laidback - en de taal heeft hij nog niet onder de knie. Rouse heeft er kennelijk geen rust gevonden, hij heeft het dorpje alweer verlaten voor Valencia. Het gemis van het stadsgedruis werd hem te zwaar.

:: Josh Rouse. Ancienne Belgique, Anspachlaan 110, 1000 Brussel - 02-548.24.24 - info@abconcerts.be
datum: 8 juni 2006 om 20.00 uur
tickets: 16 / 19 euro

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni