'k Zag twee beren

Jean-Marie Binst
© Brussel Deze Week
14/10/2010
In haar sculpturentuin, zichtbaar van op straat, heeft de kunstgalerie Atelier 340 Muzeum een publiciteitspaneel geplaatst dat tentoonstellingen of evenementen in eigen huis aankondigt.

Nu toont het twintig vierkante meter grote zeil 'Bipolar perversion', een werk uit 2001 van de Brusselse kunstenaar Pascal Bernier (1960), in het bezit van de Franse Gemeenschap. De bruine teddybeer staat voor de consumptiemens die de witte ijsbeer - symbool van de met uitsterven bedreigde natuur - onbekommerd naait.

Waarom de galerie dit werk als blikvanger kiest? Commercieel heel eenvoudig: Atelier 340 Muzeum brengt ook kaartjes uit. En deze prent is de best verkochte in binnen- en buitenlandse boekhandels, kunstwinkels en museumshops.

Het uithangbord wil het publiek intellectueel prikkelen, provoceren en in de war brengen, zegt de initiatiefnemer, die al veel samenwerkte met de gemeente Jette (Cultuurbal, poëzie-evenement in de bibliotheek,...). "Ik begrijp dat mensen geschokt zijn door het 'seksuele' aspect van het werk, maar persoonlijk vind ik het veel obscener om geconfronteerd te worden met publiciteit voor een 4x4 of een affiche van het Vlaams Belang," stelt de kunstenaar in een persbericht.

De cultuurdienst van de gemeente noch de burgemeester kreeg klachten en vindt geen graten in het privé-initiatief. In december verandert het zeil.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Jette, Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni