Kanaalzone en Jubelpark worden cultuurpolen

Michaël Bellon
© Brussel Deze Week
30/09/2009
Hoe moet het verder met (cultureel) Brussel? Aan de vooravond van het Brusselse kunstenfeest BRXLBRAVO ondertekenden zowat alle culturele actoren in Wiels een ambitieus Cultuurplan, met 34 concrete doelstellingen en actiepunten.

Het is de vertegenwoordigers van meer dan 120 culturele organisaties menens met hun ambitie om het aanschijn van Brussel als stad van cultuur en culturen te veranderen. Twee jaar na de ondertekening van de Samenwerkingsovereenkomst tussen de meeste van deze organisaties, die verenigd zijn in het Réseau des Arts à Bruxelles (RAB) en het Brussels Kunstenoverleg (BKO), ligt een eerste resultaat van die samenwerking al op tafel.

Het Cultuurplan voor Brussel kwam er na een breed, maar ook diepgravend en wetenschappelijk ondersteund debat van twee jaar, en ligt voor als een uiterst leesbaar werkboek dat Brussel op vijf terreinen een betere toekomst kan bezorgen.

Intercultureel Brussel moet nog meer inzetten op kunst en cultuur in de openbare ruimte, vertalingen en boventiteling, cultuurparticipatie en culturele ambassadeurs binnen gemeenschappen.

Om het gezicht van Brussel als cultureel gebied te versterken moet het Gewest een coördinerende rol krijgen om nieuwe culturele activiteiten strategisch in te planten, en dat telkens volgens een stedenbouwkundig en architecturaal 'lastenboek' te laten gebeuren. De kanaalzone, de Europese wijk en het Jubelpark zijn de prioritair te ontwikkelen cultuurzones. Voorts moet er in de avonduren (musea?) en tijdens de grote vakantie (een zomerfestival?) in Brussel meer te beleven vallen.

Om de creatieve grondstroom te kunnen vergroten zouden individuele kunstenaars onder meer terecht moeten kunnen bij een centrale informatiedienst, en zijn er meer ateliers en stageplaatsen nodig. Om Brussel als hoofdstad te profileren kunnen in samenwerking met toerisme en horeca (thema-)evenementen en stadsparcours worden uitgewerkt.

Maar het meest ambitieus is het institutio­nele luik, dat een coherent cultuurbeleid mogelijk moet maken. Het Cultuurplan bepleit op dat vlak niets minder dan een regionalisering van bepaalde culturele bevoegdheden, waardoor het Gewest bi- of multicommunautaire initiatieven zou kunnen ondersteunen, het gemeentelijk cultuurbeleid kan coördineren, de internationale uitstraling van Brussel verder kan bevorderen, en werken aan een Gewestelijk Ontwikkelingsplan voor Cultuur. Dat laatste zou dan gebeuren onder auspiciën van een culturele coördinatiecel met alle overheden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Vorst , Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni