Klinkende Munt: Vibes en grooves à gogo

Georges Tonla Briquet
© Agenda Magazine
01/07/2006
Avontuurlijke muziekliefhebbers kunnen weer afspreken tijdens een van de meest eigenzinnige stadsfestivals van Brussel, Klinkende Munt. Het gaat dit jaar weliswaar om een afgeslankte versie, maar in vier dagen tijd kan je heel wat ontdekkingen doen. Nieuw is ook dat er twee concerten in de tent plaatsvinden op de Nieuwe Graanmarkt en slechts één avondconcert in de Beursschouwburg zelf. Alle optredens blijven natuurlijk gratis toegankelijk.

Het programma is opgebouwd rond twee grote ankerpunten: wereldmuziek en jazz, maar beide wel van het soort met weerhaakjes.

In de eerste categorie vind je Kasba (funky reggae-rai), Clotaire K (de clash van hiphop, breakbeats en Egyptische taarab), Kal (cyber-gipsy-bluesrock) en het Turkse Baba Zula in gezelschap van Mad Professor (die ook ceremoniemeester is van het slotfeest zaterdagavond).

Het jazzluik bevat evenmin voer voor puristen. Hier zijn het gewaagde mengvormen met (punk)rock, noise, klezmer, funk en aanverwant adrenalinevoer die de rode draad vormen. In deze categorie vinden we de beeldenstormers van Galatasaray, Flat Earth Society (met een live gespeelde soundtrack voor de Lubitsch-film The Oyster Princess), Acoustic Ladyland (rock-funk-jazzpunk tussen The Stooges en James Chance en ook onze absolute aanrader), Soweto Kinch (hiphop-bebop), Kurt Vanherck Trio (met een nieuw project), The Bad Plus (Nirvana-jazz gekoppeld aan Coleman-rock) en Millenniums.

Kortom, vibes en grooves à gogo over heel de lijn oftewel echte zinnekesmuziek. Eén witte raaf tussen al dit geweld: de frêle elektronica van Gustav.
Er wordt ook aandacht besteed aan positieve economie via verschillende projecten en ngo's die hun activiteiten toelichten. Elke avond is er van 18 tot 23.00 een kleine markt die voor een zomers pleinsfeertje zorgt.

:: Klinkende Munt: 5 > 8.7.2006 18.30, 20.45, 23.00 — gratis, Nieuwe Graanmarkt Brussel + Beursschouwburg, A. Ortsstraat 20-28, Brussel, 02-550.03.50

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni