Körperwelten (Body Worlds 4): Geplastineerd circus

Ive Stevenheydens
© Agenda Magazine
28/08/2008
Wellicht zegt de naam Gunther von Hagens u niets. Deze Duitse anatoom verwierf naambekendheid omwille van plastinatie, een techniek die hij in 1977 ontdekte en patenteerde. Deze conserveringstechniek staat toe biologisch materiaal op een zeer natuurlijke manier te prepareren: kleuren en vormen blijven praktisch onbeperkt houdbaar.

Körperwelten of Body Worlds zegt u misschien wel iets. Dat is namelijk de naam van het macabere circus waarmee deze heer sinds de eeuwwisseling de wereld rondtrekt. In 2001 deden de geplastineerde dames en heren reeds de Kelders van Kuregem aan. Het was een carnaval van schakende lijken, in vele schijfjes tentoongestelde heren, een opengewerkte ruiter op een paard en meer dan 250 geplastineerde onderdelen van het menselijk lichaam.

Is dit educatief? Is dit kunst? We moeten het antwoord schuldig blijven, maar destijds trok de expositie meer dan een half miljoen bezoekers. Body Worlds 4, een nieuwe editie van 's werelds spectaculairste anatomietentoonstelling, was voor het eerst in de lente van 2008 in Manchester te zien en komt nu naar Brussel. Voor wie op een meer actieve manier wil deelnemen aan Body Worlds nog een tip: via www.koerperspende.de kun je solliciteren om je lichaam na je dood af te staan om door Von Hagens en zijn team geplastineerd te worden.

:: Körperwelten (Body Words 4)
wanneer: 28 augustus > 11 november - donderdag > zaterdag van 10.00 > 21.00 uur + maandag en dinsdag van 10.00 > 19.30 uur
waar: Kelders van Kuregem, Ropsy Chaudronstraat 24, Anderlecht
tickets: 19 euro

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht , Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni