Kunstenaars ruilen werk op Truc Troc in Bozar

© FM Brussel
11/01/2008
Tijdens de vierde editie van de tentoonstelling Truc Troc wordt er vandaag en zaterdag weer lustig kunst geruild in Bozar. Een honderdtal bekende en minder bekende kunstenaars zullen er hun werk ruilen tegen eender welk voorwerp, een dienstverlening of een reis. De organisatoren verwachten zo'n achtduizend bezoekers op de twee dagen tijd.

Het concept van Truc Troc is ontsproten aan de geest van beeldhouwer Mon De Rijck. De ruiltentoonstelling werd voor het eerst georganiseerd in 1975 in Sint-Lambrechts-Woluwe. In 2004 werd het concept weer opgepikt door zoon Carl, beter bekend onder de naam Carl De Moncharline, de man achter de Roller Parade en de Dag van de Buren.

In totaal nemen zo'n honderdtal kunstenaars aan deze editie van de ruilbeurs Truc Troc deel. Die worden allemaal geselecteerd door de organisatoren Wolu-Culture, Bozar en Artdynamik. Onder hen heel wat opkomende en beginnende kunstenaars, maar ook bekende artiesten zoals Delphine Boël.

De bezoeker kan tijdens de twee dagen van de tentoonstelling een ruilbod doen op een schilderij, foto, ets of beeldhouwwerk. Op een post-it naast het kunstwerk schrijft hij zijn ruilvoorstel samen met zijn gsm-nummer. Het is vervolgens aan de kunstenaar om op het einde van tentoonstelling uit de verschillende voorstellen eentje te kiezen waarvoor hij zijn kunstwerk wil ruilen.

20.000 oordopjes
En die voorstellen mogen ver gaan. Zo ruilde Delphine Boël tijdens een vorige editie een kunstwerk tegen 20.000 oordopjes. Maar ook andere voorstellen zijn populair of worden zeer gesmaakt bij de kunstenaars, zegt organisatrice Julie Fueyo. "Veel mensen stellen voor om een website voor een artiest te ontwikkelen, maar ook ruilen voor een reisje, bijvoorbeeld een weekendje Parijs, is zeer populair."

Er mag met andere woorden voor alles geruild worden, behalve voor geld. Het uitgangspunt is immers dat ideeën, passie en liefde voor de kunst geen prijs hebben.

:: Truc Troc
wanneer: 11 januari (19.00 > 2.00 uur) en 12 januari (10.00 > 18.00 uur)
waar: Bozar (Terarkenzalen), Ravensteinstraat 23, 1000 Brussel
tickets: gratis

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni