Kunstveiling van Wiels brengt 250.000 euro op

Michaël Bellon
© Brussel Deze Week
01/12/2009
De Benefit Art Auction die het Centrum voor Hedendaagse Kunst Wiels vorige week met de steun van Sotheby's organiseerde, heeft meer dan een kwart miljoen euro opgebracht.

Het opgehaalde bedrag voor de werken van een twintigtal kunstenaars, onder wie Luc Tuymans, Ann Veronica Janssens en Marcel Broodthaers, overtrof de verwachtingen. Toch had de veiling een wrang bijsmaakje.

De gerenommeerde kunstenaars schonken hun werken immers aan Wiels opdat het centrum een periode van financiële tekorten zou kunnen overbruggen. Die tekorten zijn te wijten aan laattijdige betalingen van de overheden.

"Dit is de laatste optie die iemand in de kunstwereld rest," zegt directeur Dirk Snauwaert. "We zitten met achterstallige betalingen voor de renovatie van het gebouw, en ook de subsidies voor de werkingskosten staan nog niet op onze rekening."

De Vlaamse werkingssubsidies (600.000 euro) zouden inmiddels op komst zijn. Een groter vraagstuk blijven de eeuwigdurende onderhandelingen met de federale en gewestelijke overheden die in het kader van de Beliris-samenwerking voor de uitstraling van Brussel 3,3 miljoen hadden toegezegd voor de bijna voltooide renovatie van Wiels.

Snauwaert: "Dat bedrag zou worden uitbetaald in 2008 of 2009, maar we weten nog altijd niet of het nu komt of niet. Nochtans denk ik dat wij ons aan ons deel van de afspraak hebben gehouden. We komen dit jaar uit op 35 à 40.000 bezoekers, waarmee we meteen op het niveau van het Muhka en het Smak zitten. Met Luc Tuymans, onze deelname aan de Biënnale in Venetië en de komende Francis Alÿs-tentoonstelling met Tate Modern en Moma New York spelen we in de liga van de grote huizen. De veiling bewijst de grote betrokkenheid van de kunstenaars."

Nu dus nog de politici. In het Vlaams parlement zijn al vragen gesteld over de situatie van Wiels, maar de sleutel ligt bij de Brusselse minister-president Charles Picqué (PS), die ook bevoegd is voor Monumenten en Landschappen. Ons wilde hij niet te woord staan, maar ook hem wachten vragen in het parlement.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Vorst, Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni