La Flandre pour les Nuls: Bert Kruismans over de taalgrens

Michaël Bellon
© Agenda Magazine
26/11/2009
Stand-upcomedian Bert Kruismans, bekend van onder meer België voor beginners, zet nu de stap naar Franstalig België met de première van La Flandre pour les nuls.

Met een embryonale versie van deze show kaapte Bert Kruismans de Prix des Cafés-théâtres weg op het Festival International du Rire de Rochefort. En wie even naar www.kruismans.com surft, kan zien dat zelfs Koning Albert de show aanprijst. U heeft het letterlijk en figuurlijk ver geschopt, meneer Kruismans! "Het is dan ook een project waar ik al ruim een jaar mee bezig ben," zegt Kruismans. "Ik ben echt van nul moeten beginnen omdat ik eerst nog de Franstalige humorscene moest leren kennen. Ik ben vaak naar voorstellingen gaan kijken en heb zo Bruno Coppens leren kennen, die in Vlaanderen volslagen onbekend is. Zo is de bal aan het rollen gegaan. De eerste kleine try-out in Doornik was spannend omdat je niet weet of je mensen kunt laten lachen in een taal die je niet honderd procent beheerst. C'est en français, mais dans mon français à moi, zeg ik altijd."

Doornik was een succes. Daarna werd Kruismans lid van de Waalse humorgroep Les Insolents, en leerde hij Les Nouvelles de l'Espace in Watermaal-Bosvoorde kennen, waar ze elke maand een actualiteitsshow maken. En dan was er Rochefort, waar hij in de dertigjarige geschiedenis van het festival de eerste Vlaming was die meedeed. Toch was het ook een bewuste keuze om de taalgrens over te steken.

"Ik sta twaalf jaar in het theater en ik ga nog altijd graag spelen in Sint-Truiden en Harelbeke, maar ik wilde ook wel eens andere plekken ontdekken. Daarbij is humor erg geschikt om met mensen te communiceren. Ik denk dat Franstaligen door mijn voorstellingen een ander beeld kunnen krijgen van de Vlamingen. Een Waal die niet in Brussel werkt komt trouwens bijna nooit Vlamingen tegen. Zoals wij denken dat zij nooit lachen met de PS omdat ze er zogezegd allemaal voor stemmen, denken zij van ons dat wij nooit grappen maken over Bart De Wever. Dan merk je dat het een verademing kan zijn als ze mij bezig zien, of na de voorstelling wat komen praten. Een boodschap heb ik niet nodig, het feit dat ik dit doe, is al een statement."

Behalve de taal is er ook het verschil in cultuur en wellicht ook in humor. "Er zijn zeker verschillen. Ik heb de indruk dat de Walen over het algemeen vriendelijker zijn dan de Vlamingen. Misschien omdat ze met minder zijn en elkaar sneller terug tegenkomen. (lacht) Maar ook hun humor lijkt me vriendelijker. Over het algemeen vinden Franstaligen dat ik er vrij stevig inga, vooral als het over politiek gaat. Daar komt bij dat ik natuurlijk ook soms de taalgevoeligheid mis om in te schatten hoe scherp een bepaald woord overkomt."

Waar gaat La Flandre pour des nuls dan over? "Het is zeker geen les of integratiecursus. Het is een verhaal van een personage dat Bert Kruismans heet. Hij is een wat vreemde man die naar Wallonië komt in opdracht van minister van Toerisme Geert Bourgeois, om er promotie te maken voor Vlaanderen. Maar al vrij snel blijkt dat dat niet de enige reden is van zijn komst. Hij is ook nogal eenzaam en is op zoek naar een vrouw. En dan is er ook nog koning Albert."

En welke moppen doen het het beste? Die over Vlamingen of die over Walen? "Het is een beperking dat ik alleen maar kan vertrekken van wat de Franstaligen weten over Vlaanderen. Daardoor merk ik dat ik meer grappen maak over Wallonië. Het is leuk dat ze dat aanvaarden van een Vlaming, maar natuurlijk moet je de kerk wel een beetje in het midden houden. Ik zeg dus ook niet dat alle Walen luieriken zijn. Ik kom af met statistieken die bewijzen dat Walen meer seks hebben dan Vlamingen, en dat het dus vooral dom is van de Vlamingen dat ze per se zo hard willen werken."

:: La Flandre pour les Nuls — Bert Kruismans 1, 2, 4, 5, 8 > 12.12.2009, 20.30, €10/12
Stallingen Hooghuis, Gilsonplein 3, Watermaal-Bosvoorde, info: 02-663.85.50, rsv: 02-672.14.39

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni