Laanan vreest bi-communautaire cultuurpolitiek

© tvbrussel
04/06/2006
Vlaams minister van cultuur Bert Anciaux (Spirit) is ervan overtuigd dat de grote, federale cultuurinstellingen, zoals Bozar en de Muntschouwburg, beter beheerd worden door de twee gemeenschappen samen dan door de federale regering. Anciaux geeft als voorbeeld de cultuurvzw Flagey. Maar precies dat voorbeeld wordt door zijn Franstalige collega Fadila Lanaan (PS) aangegrepen om die samenwerking opnieuw in vraag te stellen.

Voor Vlaams minister Anciaux is de samenwerking tussen verschillende culturen belangrijk. Maar tussen Vlamingen en Franstaligen wil het niet altijd lukken, zoals in het cultuurhuis Flagey. Het is de bedoeling dat de Vlaamse en de Franse Gemeenschap er samenwerken. Maar het gaat niet, zegt Fadila Laanan, minister van cultuur van de Franse Gemeenschap.

"Ik zie dat er na de woorden geen daden komen. Anciaux zegt altijd dat we moeten samenwerken, dat we een gemeenschappelijk project moeten hebben voor Brussel. Maar als ik zie wat er in Flagey gebeurt, is dat niet gemakkelijk."

Daarom wil Fadila Laanan dat het beheer van de grote culturele instellingen door de federale overheid blijft gebeuren. Ze vreest een culturele catastrofe als Anciaux zijn zin krijgt. "Hij wil dat de federale inspanningen in Brussel onder de bevoegdheden vallen van de gemeenschappen. Maar, met Flagey in het achterhoofd, ik heb daar schrik van. Ondanks de politieke wil van Anciaux en zijn enthousiasme, zijn er toch problemen in de administratie."

Anciaux minimaliseert de kritiek van Laanan op het beheer van Flagey. "We moeten daar vooral het verleden opruimen. Ik denk dat de samenwerking tussen de Franse en, Vlaamse Gemeenschap op het terrein beter loopt dan collega Laanan in het parlement heeft gezegd, wellicht onder druk van één of andere vraag. Ik til er niet zo zwaar aan."

Vlaamse en Franstalige experts bekijken nu hoe het verder moet met Flagey.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni