Langs de muren van verbeelding (35): Kiekeboe

Niels Ruëll
© Agenda Magazine
14/09/2009
Op de Brusselse stripmuren prijken heel wat helden die niet meteen een belletje doen rinkelen. Een geval apart is de schildering die sinds mei dit jaar de ingang van het Amerikaans Theater opluistert.

Wie niet vertrouwd is met de Vlaamse cultuur, staat voor een raadsel. Maar elke Vlaming gaat je meteen kunnen vertellen dat snorremans achter de camera Marcel Kiekeboe heet.

Zijn vrouw Charlotte showt de kleren van de legendarische fairhostessen van de wereldtentoonstelling die Brussel in 1958 in een nieuw tijdperk katapulteerde.

Zoon Konstantinopel, zeg maar Nopel, speelt voor razende reporter.

De babe die in een zwierige jaren 1950-jurk een hoelahoep aan de praat houdt, is de dochter van Marcel. Fanny heeft al veel mannenhoofden op hol gebracht. Bijvoorbeeld toen ze naakt poseerde op de cover van het mannenblad P-Magazine.

De familiestrip is de populairste van Vlaanderen en geeft zelfs Suske en Wiske het nakijken. Van elk nieuw album gaan er honderdduizend over de toonbank. Een nog duidelijker aanwijzing voor de populariteit van de strip is dat ook de oude albums blijven verkopen.

De stripreeks zei 'kiekeboe' op 15 februari 1977 in de populaire krant Het Laatste Nieuws. Merho, het alias van Robert Merhottein, tekende Kiekeboe voor het eerst voor zijn broer, een verwoed poppenkastspeler. Dat verklaart de dikke neus, de grote ogen en de gigantische snor: ook kinderen op de laatste rij moesten de pop makkelijk herkennen.

De halfkale knikker past dan weer perfect in de Vlaamse traditie, denk maar aan Lambik. "De meeste striptekenaars hebben voor dit beroep gekozen omdat ze graag tekenen. Ik wilde gewoon verhalen vertellen, het tekenen heb ik erbij genomen," zei Merho ooit.

Tegen het dedain waarmee men hem soms behandelt, wapende hij zich met oneliners als "Ik huil de hele weg... tot aan de bank". Kiekeboe scoort dankzij een helder verhaal, gekruid met een flinke dosis goedaardige humor en honderden woordspellingen.

Wie? Kiekeboe
Waar? Amerikaans Theater, Dikke Lindelaan 2, Laken
Tekenaar: Merho, uitgever: Standaard Uitgeverij

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Laken, Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni