Levenslied van een veertiger: Kris Cuppens

Michaël Bellon
© Brussel Deze Week
25/11/2005
Een kind wordt geboren en zijn grootvader sterft. Voor de drieënveertigjarige vader is dat het moment om een balans op te maken van zijn leven. Die man is Kris Cuppens - of toch het personage dat hij vertolkt in Een lied.

Een man keert wegens het overlijden van zijn vader halsoverkop terug uit Frankrijk. Dat is het uitgangspunt van Een Lied, de muziektheatervoorstelling die Brusselaar Kris Cuppens maakte bij het Leuvense gezelschap Braakland/Zhe Building. Het gaat om sterk autobiografische fictie.

Cuppens: "De aanleiding is eigenlijk de geboorte van mijn zoon. Hij is ondertussen al veertien maanden, maar ik had hem graag een behoorlijk cadeau gegeven. Het was het moment om het gedeelte van mijn geschiedenis dat straks met mijn ouders zal verdwijnen op te tekenen. Ik zie het als een vorm van mondelinge overlevering. Dit soort familieverhalen wordt alleen maar groter naarmate ze meer verteld worden. Ze hebben een waarachtige basis maar zijn gekleurd door de jaren heen."

De verbeelding eist dus haar rechten, maar toch zou Cuppens deze tekst niet kunnen brengen zonder muziek. "Een monoloog zou te naakt zijn. Nu ben ik ingebed in de muziek van Geert Waegeman die onlosmakelijk verbonden is met wat ik zeg. Het is in die zin eigenlijk een duet. In een 'songtekst' kan je je permitteren om schaamteloos de clichés over de liefde, het leven en de dood te gebruiken. Je zou kunnen zeggen dat het een levenslied is, zoals ik die ook bewonder bij mensen als Filip Kowlier, Thé Lau of André Hazes."

:: Een Lied van Braakland/Zhebilding met Kris Cuppens (tekst en spel), Stijn Devillé (tekst en regie), Geert Waegeman (compositie en muziek). In De Markten op 26 en 27 november om 15u00. 02-512.34.25, demarkten@demarkten.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni