KMKG MRAH c rentotec

Masterplan renovatie prioriteit voor nieuwe directeur Jubelparkmuseum

Bettina Hubo
© Brussel Deze Week
05/03/2014

Eric Gubel, hoofd van het departement Oudheid, is de nieuwe interimdirecteur van de Musea voor Kunst en Geschiedenis in het Jubelpark. Hij moet weer rust brengen onder het personeel.

Gubel volgt Michel Draguet op. Die gaf onlangs zijn ontslag in het Jubelpark nadat staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Philippe Courard (PS) beslist had om de geplande hervorming van de federale wetenschappelijke instellingen in de koelkast te zetten. Bij die hervorming zou het museum voor Kunst en Geschiedenis samensmelten met het KMSK, de musea voor Schone Kunsten op de Kunstberg.

Ter voorbereiding van die fusie nam Draguet, directeur van het KMSK, vanaf 2010 ook al de leiding (ad interim) van het Jubelparkmuseum op zich. Nu de plannen niet doorgaan, oordeelde hij dat het weinig zin had om daar nog langer baas te blijven.

Rust herstellen
Bij zijn afscheid, vorige week, benadrukte hij dat hij geheel op eigen initiatief vertrok. Draguet gaf ook een uitgebreid overzicht van zijn verwezenlijkingen in het Jubelparkmuseum. Zo pakte hij het financieel tekort aan en zette hij, ter voorbereiding van de fusie, synergieën tussen beide musea in gang. De bewakingsploegen en technische diensten gingen samenwerken en de boekhouding van beide musea kwam onder de leiding van één financieel directeur te staan. Een en ander zou volgens hem besparingen opleveren.

Bij het personeel, of althans een deel ervan, wekte het ambitieuze beleid van de eigengereide Draguet behoorlijk wat onrust op. Dat is de reden waarom staatssecretaris Courard nu gekozen heeft voor een ‘gewaardeerd iemand van binnenuit’, de Vlaamse Brusselaar Eric Gubel, die al vijfentwintig jaar in het museum werkt. Hij moet de rust in de tent herstellen. “Er is inderdaad onrust, maar die wordt in de media ook opgeklopt,” zegt Gubel. Toch wil hij snel werk maken van een betere interne communicatie. “Het is ons zwakke punt. We doen aan externe communicatie, maar de interne communicatie loopt vaak spaak. Het leidt ertoe dat verkeerde interpretaties en halve waarheden soms de ronde doen.”

Besparingsoefeningen
Gubel, die dit jaar zestig wordt, heeft de benoeming naar eigen zeggen aanvaard uit verantwoordelijkheidsbesef. “Als je zowat alle functies binnen het beheer van het museum hebt uitgeoefend word je geacht een helikoptervisie te hebben op de zeer complexe problematiek.”

Hij vindt de beslissing van Courard om de fusie on hold te zetten in deze pre-electorale tijden ‘zeer wijs’. “De hervormingsvoorstellen vergen een grondige analyse en daarvoor is sereniteit nodig. Maar het plan is niet afgeblazen, de beslissing is opgeschoven tot na de verkiezingen.”

Gubel wil dan ook verdergaan met de synergieën die zijn voorganger in gang heeft gezet. “De resultaten zijn heel positief. In barre budgettaire tijden moet je dubbel werk en verspilling zoveel mogelijk vermijden.” Hij wil er wel over waken dat de rationalisering- en besparingsoefeningen niet ten koste gaan van het werk waarvoor de wetenschappelijke medewerkers zijn aangenomen. “Ze moeten niet de hele dag zitten rekenen, ze moeten genoeg tijd hebben voor de collecties.”

Jongere collega’s
Het personeel is alvast blij dat er weer een directeur is die al zijn tijd in het Jubelparkmuseum kan spenderen en die het museum door en door kent. Sommigen betreuren echter dat het opnieuw om een interimbenoeming gaat en dat nog steeds niet duidelijk is wat er nu met de federale musea gaat gebeuren.
Gubels voornaamste taak wordt de voorbereiding van het masterplan voor de renovatie. De gebouwen van het museum verkeren in een erbarmelijke staat. Bij overvloedige regenval moet het regenwater her en der met emmers opgevangen worden. Zes jaar geleden maakte de toenmalige museumdirectie al een ontwerp-masterplan maar daar gaf de Regie der Gebouwen geen gevolg aan. “Het ontwerp moet geactualiseerd worden. De Regie zal het masterplan opstellen, maar wij moeten het voeden. Daarom wil ik de desiderata van de verschillende afdelingen zo snel mogelijk inventariseren.”

Gubel benadrukt dat in afwachting van het masterplan wel al renovatiewerken op stapel staan. “Binnen twee weken begint de renovatie van de voorgevel en de rotonde.”

De zoektocht naar een vaste directeur voor het museum wordt weldra op de rails gezet, zo kondigde de staatssecretaris nog aan. Of Gubel daar ook kandidaat voor is? “Ik ga vooral de kans geven aan jongere collega’s om zich op dergelijke taak voor te bereiden. Ik ben bijna zestig. Stel dat ik twee jaar interimdirecteur blijf, dan resten mij nog drie jaar om mijn eigen wetenschappelijke projecten af te ronden.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni