Mauro cureert in de Ancienne Belgique

Michaël Bellon
© Brussel Deze Week
22/10/2004
"La Belgique 666 points." De dag dat België op het Eurovisie Songfestival zoveel punten toebedeeld krijgt, zal de duivel ermee gemoeid zijn. Of die dan de gedaante afneemt van Mauro Pawlowski, staat nog niet vast. Mauro is nu eenmaal niet zo goed in vooraf plannen, maar hij heeft toch al zijn eigen songfestival in elkaar gestoken. La Belgique... is het tweedaagse festival dat hij voor de jarige AB mag cureren.
"We hadden natuurlijk een titel nodig voor de duidelijkheid," zegt Pawlowski. "Alles wat met the number of the beast te maken heeft, behoort tot het jargon van de hardrocker, en ik ben een hardrocker. En dan zitten er nog verwijzingen in naar het Eurovisie Songfestival, het Frans en de Ancienne Belgique. Dat zijn alle dingen die ik goed vind aan België (lacht)."
Pawlowski vermoedt dat het eerste concert dat hij ooit in AB zag, er een van George Clinton was. "Dat moet in de jaren tachtig geweest zijn, toen ik een jaar of zestien was. Ik ging met een gast van school die een rijbewijs had. Een heel avontuur. Ik nam vroeger ook weleens de trein naar Hasselt, maar dit was straffer."
Later stond hij zelf op het podium van de zaal met de balkons. "Altijd iets speciaals. De mensen van de AB zorgen er altijd voor dat je goed ontvangen wordt en dat alles in orde is. Dat draagt ook bij tot de charme. Niet rock-'n-roll genoeg? Dat hoeft niet. Het belangrijkste is dat je zo goed mogelijk je show kunt opvoeren. Dan is het goed dat het er voor de rest niet te chaotisch toe gaat."

Netwerken
En nu mag Pawlowski in AB zelf vrienden en voorbeelden programmeren. Dat ging als volgt. "Je schrijft een en ander op een papierke en dat papierke raakt ge dan kwijt. Dus pakt ge een nieuw papierke en daarna vindt ge dat oude papierke terug." Op de papierkes werd uiteraard ook rekening gehouden met de uit te betalen gages. "Het budget was wel niet klein, maar ik heb toch besloten om mijn geld niet op te doen aan vliegtuig­tickets voor groepen uit Amerika die ik fantastisch vind. Dan nodig ik liever iemand extra uit de Benelux uit. In Nederland gebeuren bijvoorbeeld veel goede dingen die niet altijd meteen aan de oppervlakte komen. Meindert Talma & the Negroes is een Fries die in het Fries zingt, Esther Venrooy maakt elektro-akoestische muziek en Meeuw heeft een vinyllabel (Muzak) met seven inchkes die ik bijna allemaal koop. Hij heeft een hele ruimte tot zijn beschik­king voor zijn draaitafel en zijn installatie met zeven roterende gitaren."
Voorts zijn onder meer Tom Barman van de partij ("Hij komt een filmke tonen of iets doen met een jazzgroep. Of alletwee"), Dark Brown­ Feeling die iets karaokeachtigs brengen, Ultra­cowboy (een project van Peter Houben), Creature with the Atom Brain (een project van Aldo Struyf), het Rudy Trouvé Sextet, Franco Saint De Bakker (een project van Trouvé en Elko Blijweert), Club Moral (van Anne-Mie Van Kerckhoven en Danny De Vos) en Sickboy.
"Netwerken in de zin van 'actief mijn naam en ambities verspreiden en kenbaar maken' doe ik niet. Alles wat niet gebeurt door omstandigheden, is misschien wel niet echt de moeite om te laten gebeuren. Maar ik ben wel heel bereikbaar en bereidwillig, dus in die zin gebeurt het wel vlug dat ik collega's leer kennen en dat daar iets uit ontstaat."

Pinten en grieten
Toch geen vrienden vergeten uit te nodigen? "Ik dacht van niet, al zijn sommige mensen nogal stillekes als ik ze de laatste tijd tegenkom (lacht)." Een persoonlijke favoriet wil Mauro ook niet noemen. "Ik kan alleen maar zeggen dat je niet per se naar de Evil Superstars hoeft te komen kijken. (De herenigde Superstars zullen de een uur durende compositie Jerusalem van de stonerock-groep Sleep naspelen, MB.) Er wordt wel gezegd dat dat iets gaat worden, maar dat weet ik nog zo niet. We zijn niets veranderd tegenover vroeger, en dat wil zeggen dat we niet echt weten waar we mee bezig zijn."
Mauro wil zich tijdens het weekend overigens niet te veel met zijn gasten moeien. "Het is ieder voor zich. Ik ga mezelf ook een beetje amuseren en in burger aan de toog hangen. Daar kun je uitleg komen vragen, maar ik kan wel niet iederéén een pint betalen. Ik heb die Amerikanen vooral thuis gelaten om de grieten te kunnen trakteren."

La Belgique 666 points, Mauro Pawlowski cureert, 23 en 24 oktober vanaf 18 uur in de AB, An­spachlaan 110, 1000 Brussel, 02-548.24.55

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni