Mediteren bij Montgomery

Anne Brumagne
© Brussel Deze Week
12/06/2008
Op het Montgomeryplein, aan de kant van de Sint-Michielslaan, staat sinds kort een stoel, een sculptuur van de artiest Peter Weidenbaum.

Aan de voet van de superhoge uitkijkstoel - niet beklimbaar tenzij met een ladder of de hulp van anderen - ligt een gedicht van de Poolse Agnieszka Kuciak. Stoel en gedicht nodigen uit om op de drukke plek waar het leven voorbijraast, even stil te staan, letterlijk en figuurlijk.

Een bibliotheek van kaften, een park van haastig voorbijgaan, een school voor kinderen van de weg, de zee, het circus, een statige kerk beenkleurig naar de hemel reikend, een schooier van een generaal in een stenen uniform, een roerend bordes naar een Immobilière, een rondpunt en een twaalfsterrenhotel, een huis met sgraffiti voor voorbijrijdende wagens, imperiale breedte en parades van ambassades met in hun schild de woorden passing by, zo luidt Jo Govaerts' vertaling van de slotstrofe van Kuciaks gedicht over Montgomery.

Kunstwerk en gedicht vormen samen de derde verwezenlijking van het kunst- en dichtparcours Vers Brussel, dat in opdracht van Brussels minister en VGC-collegelid Pascal Smet (SP.A) wordt verwezenlijkt door de literaire vereniging Het Beschrijf. Op de Huart Hamoir­laan in Schaarbeek werkten kunstenaar Christophe Terlinden en de Marokkaanse dichter Abdellatif Laâbi samen, in de Mutsaardwijk in Laken Christian Israel en Mi­riam Van hee.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Pieters-Woluwe, Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni