Met-X: Marockin' Brass en European Saxophone Ensemble

Benjamin Tollet
© Brussel Deze Week
27/09/2008
De projecten van Met-X zijn altijd direct productiegericht en hebben een educatieve poot. Interactie tussen culturen staat centraal. Het huidige paradepaardje Marockin' Brass is zaterdag te zien in de Molière­zaal van Muziekpublique. In december wordt een nieuwe belofte voorgesteld: het European Saxophone Ensemble.

"Zelfs professionele muzikanten als die van Marockin' Brass kunnen van elkaar leren. De gebruiken onder Marokkaanse percussionisten zijn heel verschillend van die van professionele blazers of jazzmensen," zegt Luc Mishalle, artistiek directeur van Met-X.

"In het algemeen werken we met drie opleidingsniveaus: basis, medium en top. Het basisniveau is voor mensen die geen enkele ervaring hebben. Plakwerk bijvoorbeeld is een orkest voor kinderen van zes tot twaalf jaar. Véronique Delmelle heeft een systeem uitgewerkt dat kinderen aanzet om zelf nieuwe muziek te creëren. De repetities zijn begonnen in september, maar inschrijven is nog mogelijk. De Fanfakids bestaan intussen al acht jaar en daar is een constante doorstroom van kinderen van tien tot veertien jaar."

Het mediumniveau is voor mensen die al een muzikale vooropleiding hebben, maar het zijn geen professionele muzikanten. "Bagadski is een paradegroep met zelfgemaakte trommels, aangevuld met bombarde (Bretons dubbelrietinstrument) en Marokkaanse krakeb (metalen castagnetten). Het Inyange Beat Orkestra won in 2007 het Gouden Ketje Cultuur van de VGC. Het is een percussiegroep van jongeren van Rwandese origine. Met de hulp van een Rwandese leraar hebben ze traditionele Rwandese drums leren spelen."

Daarnaast zijn er nog een paar groepen van topniveau, onder meer Marockin' Brass, waarvoor Mishalle de muziek schrijft. "Marockin' Brass is een gloednieuw repertoire waarop een Marokkaanse percussiesectie - tbels, krakeb, bendir en tama (talking drum) - en sax, tuba en trompet samen obsessieve shaâbi-funk maken. In november gaat de groep naar Casablanca om haar eerste album op te nemen."

Andere projecten van professioneel niveau zijn Brassafrik, Afrikaanse percussionisten uit Nigeria en Ghana onder leiding van trombonist Stefaan Blancke en percussionist Babs Jobo, en Saxafabra, een soort 'jazzlab' met autochtone Belgen, Afrikanen en Marokkanen onder leiding van de Pool Cezariusz Gadzina.

Het is diezelfde Gadzina die nu het nieuwe paradepaardje van Met-X op poten zet: het European Saxophone Ensemble. "Het is een internationaal ensemble dat bestaat uit twaalf jonge saxofonisten uit heel Europa. Ze kregen de officiële titel Cultureel Ambassadeur van de Europese Unie in 2008, en daar hangt ook een mooie subsidie aan vast," zegt Mishalle. In oktober wordt hun eerste album opgenomen bij Klara; daarna volgt een Europese tournee.


CONCERTDATA

27 september, 20 uur
Marockin' Brass met de meester-percussionist Adama Dramé uit Burkina Faso, in de Molièrezaal van Muziekpublique, Naamsepoortgalerij, Elsene. Meer info op www.muziekpublique.be

4 oktober, 20 uur
Marockin' Brass, Escale du Nord, Kapelaanstraat 1, Anderlecht. Meer info op www.met-x.be

10 december, 20 uur
European Saxophone Ensemble, Hongaars Cultureel Instituut, Treurenberg 10, Brussel

11 december, 20.30 uur
European Saxophone Ensemble, Kaaitheater, Sainctelettesquare 20, Brussel

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni