Michel Delville geeft progjazz een nieuwe invulling

Georges Tonla Briquet
© Brussel Deze Week
10/04/2010
The Wrong Object actualiseert op heel persoonlijke wijze de progjazz. Denk aan een psychedelische mix van Soft Machine, King Crimson, Robert Wyatt, Frank Zappa en Medeski Martin & Wood, opgepept met wat extra elektronica. In Jazz Station kun je kennismaken met de gloednieuwe bezetting.

Progrock en de Canterbury scene worden door het elitaire jazzestablishment nog steeds beschouwd als een te verwaarlozen nevenverschijnsel. Dat iemand als Robert Wyatt zijn beginperiode in deze beweging nooit verloochende, wordt daarbij wel doodgezwegen

Het Belgische The Wrong Object zet die erfenis voort maar voegt daar heel wat eigen hedendaagse accenten aan toe. Wie de groep naar waarde weet te schatten, is Leonardo Pavkovic, de grote baas achter het New Yorkse MoonJune Records. Twee jaar geleden bracht hij hun album Stories from the shed uit. De reacties waren uiterst positief, zowel bij de gespecialiseerde pers als op diverse blogs in binnen- en buitenland.

Evenwichtsoefening
Sinds het ontstaan van de groep in 2002 gebeurde er heel wat. Gitarist en oprichter Michel Delville is nog het enige originele lid. De meest recente personeelswissel is de vervanging van saxofonist Fred Delplanq en trompettist Jean-Paul Estiévenart. Delville: "Een noodzakelijke ingreep, ze hebben het allebei steeds drukker met hun andere projecten. Jean-Paul komt meer en meer aan de bak in Amerika. Voor het concert in Jazz Station zal hij er uitzonderlijk wel bij zijn."

"Zijn opvolger is Peer Baierlein, maar die heeft momenteel nog een contract lopen in Hamburg. Met Baierleins inbreng zal de muziek meer richting elektronica opschuiven want hij is net als ik iemand die graag experimenteert op dat gebied. Sinds twee maanden is Joe Higham, die ook actief is bij onder andere Al Orkesta, de plaatsvervanger van Fred Delplanq. Ook hij zorgt voor nieuwe invalshoeken. De bassist Pierre Mottet is er ondertussen al een tijdje bij, net als onze drummer Laurent Delchambre."

De toekomst van de groep lijkt verzekerd. "Absoluut," zegt Delville. "Nu spelen we hoofdzakelijk nog het oudere repertoire, zo kunnen alle groepsleden vertrouwd raken met de toch wel specifieke klankkleur. Maar er zijn al heel wat nummers klaar voor de nieuwe cd, die ook bij MoonJune zal verschijnen. We trekken de lijn van de vorige cd nog wat radicaler door. Het wordt meer en meer een evenwichtsoefening tussen modale jazz met psychedelische invloeden en vastomlijnde rockstructuren."

Zeer internationaal
Bij MoonJune verscheen net nog een andere cd van Delville, eentje met het gloednieuwe internationale trio douBt. Delville: "De opnames hadden plaats in Italië in een studio boordevol vintage materiaal. Zowel toetsenist Alex Maguire als drummer Tony Bianco vonden dit een enorme buitenkans. Door de bezetting zijn de vergelijkingen met Tony Williams en zijn groep Lifetime natuurlijk voor de hand liggend. Toch is dit meer dan 'in navolging van'. Bij ons ligt het accent vooral op lyrische freejazz en het melodische aspect. We hebben net een tournee in Japan achter de rug, dit najaar volgt Europa. En in 2011 verschijnt er een nieuwe cd bij MoonJune."

Daar stopt het niet. Binnenkort staat Delville in het Londense Barbican Centre met de groep Comicoperando (met onder meer Chris Cutler en Dagmar Krause) en tijdens de Jazz Marathon treedt hij op met PaNoPTiCoN. 2010 is duidelijk een vruchtbaar jaar voor Delville.

:: The Wrong Object featuring Michel Delville
wanneer: 14 april 2010 om 20.30 uur €4/6
waar: Jazz Station, Leuvensesteenweg 193A-195, Sint-Joost-ten-Node, 02-733.13.78, jazzstation@skynet.be
tickets: 4 / 6 euro

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node , Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni